Uygulama ile Aç

Yumurta akının denizlerdeki tuzu ve plastikleri temizlediği keşfedildi

Bilim insanları, yumurta akının denizlerdeki mikroplatikleri ve tuzu %99 verimlilikle temizlediğini keşfetti. Araştırmacılar yumurta akının  büyük ölçekte su arıtmada kullanılabilmesi için çalışıyor.

Princeton Üniversitesi'ndeki birtakım bilim insanı; yumurta akından su filtreleme, enerji depolama, ses ve ısı yalıtımı gibi birçok uygulamada kullanılan hafif ve gözenekli bir malzeme olan aerojel oluşturmayı başardıklarını duyurdu. 

Ayrıca bkz.

Türkiye’nin rüzgar enerjisine 1 milyar dolar yatırım bekleniyor

Araştırmacılar oksijensiz bir ortamda yumurta akını dondurup 900 santigrat dereceye kadar ısıttıklarında, saf protein sistemlerinden oluşan karbon fiber şeritler ve grafen levhaların bir karışımını üretti. Elde edilen bu malzeme sayesinde sudaki minik plastiklerin yüzde 99'u kolaylıkla temizleniyor.

Gelecekte su arıtımında kullanılabilir

Yumurta akının kahvaltı için kızartılsa dahi sudaki mikroplastik ve tuzları temizlediğini belirten Princeton Üniversitesi araştırmacıları, diğer benzer proteinlerin de aynı sonuçları verdiğine dikkat çekiyor. Bu sebeple üretim sürecini iyileştirmek için çalışan bilim insanları, söz konusu yöntemin daha büyük ölçekte su arıtmada kullanılabileceğini ve özellikle tatlı su kaynaklarının yetersiz olduğu bölgelerde deniz suyunun çok daha ucuz ve çevreci bir şekilde tuzdan arındırılarak içme suyuna dönüştürülebileceğini belirtiyor. 


Haberi DH'de Gör Yorumlar ve Diğer Detaylar
Whatsapp ile Paylaş

Beğenilen Yorumlar

Tümünü Gör
9 Yorumun Tamamını Gör