Rutgers araştırmacları tarafından yapılan ve iScience dergisinde yayınlanan bir çalışmada, yaşamın erken dönemlerinde antibiyotiğe maruz kalmanın beyindeki bilişsel ve duygusal işlevlerden sorumlu alanlardaki gelişimi etkileyebileceği ifade edildi.
Araştırmada yapılan laboratuvar çalışması penisilinin, mikrobiyomu ve hücrelerin değişen çevreye yanıt vermesini sağlayan ve beyinin belli bölgelerinin gelişiminde rol oynayan gen ekspresyonunu önemli derecede değiştirdiğini öne sürüyor. Çalışmadaki bulgular, yaygın antibiyotik kullanımının azaltılmasını ve nörolojik gelişime zarar vermeyecek alternatifler kullanılmasını öneriyor.
Antibiyotik kullanımı çocuklarda oldukça yaygın
Penisilin, ampislin gibi ilaçlar dünya çapında çocuklarda en yaygın kullanılan antibiyotikler arasında yer alıyor. ABD’de ortalama bir çocuk iki yaşından önce yaklaşık üç kür antibiyotik alıyor. Diğer ülkelerde de benzer durumlar mevcut.
Çalışmanın başyazarı Martin Blaser, araştırma ile ilgili şunları söyledi: “Daha önceki çalışmalarımızda antibiyotiklerin hayvanların metabolizmalarını değiştirdiğini göstermiştik. Bu çalışma da bir ön çalışmadır; ancak beyin gelişiminde değişikliklere yol açma ihtimalini görmemizi sağladı.”
Farelerde değişim gözlemlendi
Araştırmada deneyler fareler üzerinde yapıldı. Rahimde olan veya yeni doğmuş yavru farelere antibiyotik verildi ve verilmeyenlerle karşılaştırıldı. Penisilin verilen farelerde gen ekspresyonunda ve korku, stres tepkilerinden sorumlu frontal kortekste değişimler yaşandığı gözlemlendi.
Araştırmanın sonucunda uzmanlar, erken yaştaki antibiyotik kullanımının çocuklukta veya yetişkinlikte nöropsikiyatrik veya nörodejeneratif bozukluklara yol açabileceğini düşünmeye başladılar.
Ancak bilim insanlarına göre antibiyotiklerin beyin gelişimini doğrudan etkileyip etkilemediğini, gen aktivitelerini bozup bilişsel sorunlara yol açıp açmadığını görmek için daha birçok yeni çalışmaya ihtiyaç var.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
Bana çok korkutucu geliyor bunlar.