Anlık Bildirim

Apple'ın yapay zeka ile görsel oluşturma özelliği çok fazla enerji harcıyor

Apple WWDC 2024'te Apple Intelligence başlığı altında yeni yapay zeka özelliklerini duyurdu. Yapay zeka kullanılarak oluşturulan görsellerin iklime olan olumsuz etkileri dikkat çekiyor.
Apple'ın yapay zekalı görsel özelliği çok fazla enerji harcıyor Tam Boyutta Gör
Çok yakında Apple cihazlarında kendi emojinizi oluşturabilecek ve yeni yapay zeka özellikleriyle özel görseller oluşturabileceksiniz. Ancak bu görüntüler, Apple'ın tüm yeni yapay zeka araçları arasında en büyük çevresel etkiye sahip olması anlamına geliyor.

Apple'ın yeni özel emojisi iklim maliyetleriyle birlikte geliyor

Üretken yapay zeka herkesin bildiği gibi yüksek enerjiye ihtiyaç duyar. Bu da gezegeni ısıtan sera gazı emisyonlarının büyük bir kısmına yol açtığı anlamına gelir. Yapay zeka yarışı şimdiden bazı şirketlerin karbon ayak izlerini büyütmeye başladı. Artık yapay zeka tarafından oluşturulan yeni meyve emoji çeşitleri ve taslaklarının soruna katkıda bulunması oldukça muhtemel.

Apple WWDC 2024'te "Apple Intelligence" başlığı altında yeni yapay zeka özellikleri paketini duyurdu. Bildirimleri sıralamak ve kullanıcıların e-posta yazmasına yardımcı olmaktan Siri'yi daha akıllı hale getirmeye kadar Apple'ın günlük ekran yaşamına yapay zeka eklemesinin her türlü yolu mevcut.

Apple ayrıca ChatGPT'yi bu yılın sonlarında iOS, macOS ve iPadOS'a getirmek için OpenAI ile bir ortaklık başlattı. Yapay zeka görüntü özellikleri Genmoji ve Image Playground'un iOS 18, iPadOS 18 ve macOS Sequoia ile birlikte gelmesi bekleniyor.

Bu hamlelerin her biri enerji ve iklim maliyetlerini de beraberinde getiriyor. Yapay zeka modellerini eğitmek ve çalıştırmak için kullanılan veri merkezleri dünyanın dijital mesajlarını göndermek ve depolamak için kullanılan diğer veri merkezlerine kıyasla elektriği çok daha fazla kullanıyor. 

Apple'ın yapay zekalı görsel özelliği çok fazla enerji harcıyor Tam Boyutta Gör

Yapay zeka firması Hugging Face ve Carnegie Mellon Üniversitesi'nin araştırması, büyük görüntü oluşturma modellerinin bilgiyi sıralamak veya metin oluşturmak için kullanılan diğer modellere göre çok daha fazla enerji kullandığını tespit etti.

Tek bir görüntü oluşturmanın bir akıllı telefonu yüzde 50 kapasiteye kadar şarj etmek kadar elektrik tüketebileceği ortaya çıktı. Karşılaştırma yapmak gerekirse, bir metin oluşturma modeli 1000 çıkarım için tam akıllı telefon şarjının yaklaşık yüzde 9'unu kullanabilir.

Bir metin görüşmesinde oluşturduğunuz her birkaç özel görüntüden sonra cep telefonunuzu şarj ettiğinizi hayal edin ve enerji maliyetlerinin nasıl hızla artabileceğini görebilirsiniz. Apple bu yeni özelliklerin tam olarak ne kadar enerji kullanmasını beklediği veya tüm bunların iklim hedefleriyle nasıl örtüştüğü hakkındaki sorulara henüz yanıt vermedi.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim