Grönland’daki araştırmacılar, geçtiğimiz temmuz ayında yaptıkları bir keşif gezisi sırasında bir kara kütlesine rastladılar. Bilim insanları ilk başta burayı, gezegenin en kuzeyindeki ada olan “Oodaq” sandılar. Ekipten Morten Rasch de bununla ilgili “GPS’imizde bir hata oluştu. Biz de burayı Oodaq sandık” ifadelerini kullandı.
Ancak daha sonra yapılan incelemelerde 30 metre çapındaki bu minik adanın Oodaq adası olmadığı anlaşıldı. Araştırmacılara göre yeni keşfedilen ada, Oodaq’ın 780 metre daha kuzeyinde bulunuyordu. Bu da onu gezegenin en kuzeyindeki ada yaptı.
Kopenhag Üniversitesi’nin cuma günü yaptığı açıklamalarda da şu ifadeler kullanıldı: “Henüz ismi belirlenmeyen bu ada, gezegenimizin keşfedilen en kuzey kara parçası olarak kayıtlara geçti.”
Keşfedilen adanın henüz resmi bir adı bulunmuyor. Araştırmacıların ise isim için bir önerisi var: Qeqertaq Avannarleq. Bu da Grönland dilinde “en kuzeydeki ada” anlamına geliyor.
İklim değişiklikleri sebebiyle yok olma ihtimali var
Araştırmacılara göre bu küçük adanın ömrü, iklim değişikliklerinden dolayı artan deniz seviyeleri sebebiyle oldukça kısa olabilir. Uzmanlar tarafından yapılan açıklamalarda bununla ilgili, “Kimse ne kadar dayanabileceğini bilmiyor. Güçlü bir fırtınaya maruz kalırsa yok olma ihtimali yüksek” ifadeleri kullanıldı.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
Bana çok korkutucu geliyor bunlar.