Sydney Üniversitesi'nin yeni araştırma bulgularına göre insanlar daha fazla salgına yol açabilecek çevresel koşulları yaratıyor ve durum daha da kötüleşecek gibi görünüyor. Sydney Veterinerlik Okulu'ndan yapılan modellemede ekosistemler, iklim değişikliği ve ekonomik kalkınma üzerindeki baskı patojenlerin (virüsler ve bakteriler gibi hastalığa neden olan ajanlar) çeşitlenmesi için kilit bir faktör olduğu gösteriyor.
Dr. Balbir B Singh, Profesör Michael Ward ve Doçent Navneet Dhand tarafından yapılan araştırma, uluslararası dergi olan Transboundary and Emerging Diseases'de yayınlandı. Araştırmacılar yapılan çalışmada daha geniş arazi alanları, daha yoğun insan nüfusu ve daha fazla orman örtüsü olan yüksek gelirli ülkelerde daha fazla zoonotik hastalık (hayvanlar ve insanlar arasında bulaşan hastalıklar) buldular. Yani tıpkı SARS-CoV-2'nin bir yarasa yoluyla bulaşısının olması gibi burada hayvan bazlı patojenlerin arttığı görülüyor. Covid-19'un dışında yakın zamanda hayvan kaynaklı diğer hastalıkların arasında kuş gribi (H5N1), domuz gribi (H1N1), Ebola ve Nipah yer alıyor.
Profesör Ward'a göre bugüne kadar bu tür hastalık modelleri sınırlıydı ve bugün hastalık patlamasıyla beraber hala bu hastalıkların neden ortaya çıkmaya devam ettiğini anlamakta hüsrana uğramaya devam ediyoruz. Çalışmada ayrıca artan nüfus artışı ve yoğunluğun zoonotik hastalıkların ortaya çıkmasında başlıca etkenler olduğu da doğrulanıyor. 1900'de 1,6 milyar olan küresel nüfus bugün yaklaşık 7,8 milyara çıkarak ekosistemler üzerinde baskı oluşturuyor.
Doçent Dhand'a göre de insan nüfusunun artması konut talebini doğuruyor. Bu talebi karşılamak için insanlar vahşi yaşam alanlarını ihlal etmeye başlıyorlar böylece. Bu da böceklerin hayvanlardan insanlara atlama potansiyelini artıran yaban hayatı ve evcil hayvanlarla insanlar arasındaki etkileşimi artırıyor.
Profesör Ward uluslararası düzeyde veri toplanan bu çalışmanın bir sonraki Covid-19 salgınını önlemek için bu verilerin çok önemli olduğunun altını çiziyor. Ayrıca analiz sürdürülebilir kalkınmanın yalnızca ekosistemleri korumak ve iklim değişikliğini yavaşlatmak için kritik olmadığının ve hastalık koruma ve kontrolü açısından da elzem olduğunun altını çiziyor.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
param olsa alacağım helikopter
Bu sadece başlangıç toplam 500 tane üretilmesi planlanıyor. Yerli ve ihracat amaçlı.