- Olayların zamanını ve yerini kolayca hatırlayabiliyorlar
- Yaşamlarının sonuna kadar hafızalarında bozulma olmuyor
- Yorumlar
Proceedings of the Royal Society B dergisinde bu hafta yayınlanan bir araştırmada, mürekkep balıklarının yaşamlarının son günlerine kadar belirli olayların nasıl, nerede ve ne zaman gerçekleştiğini hatırlayabildikleri ortaya çıkarıldı.
Cambridge ve Caen Üniversitesi’nden araştırmacılar, 24 yaygın mürekkep balığı üzerinde hafıza testleri yaptılar. Bu hayvanlardan yarısı 10-12 aylıktı (tam olarak yetişkin değil), diğer yarısı ise 22-24 aylıktı (insanların 90 yaşında olmasıyla eş değer).
Araştırmacılardan Alexandra Schnell çalışma ile ilgili, “Mürekkep balıkları neyi, nerede ve ne zaman yediklerini hatırlayabiliyorlar. Şaşırtıcı olan şey ise kas fonksiyonlarının kaybı gibi yaşlanma belirtileri gösterseler bile hatırlama yeteneklerini kaybetmiyorlar.”
Olayların zamanını ve yerini kolayca hatırlayabiliyorlar
Deneylerde mürekkep balıkları karides ile beslendi. Daha sonra, hangi yiyeceğin ne zaman ve nerede olduğunu hatırlayıp hatırlayamayacağı gözlemlendi. Sadece belli bir yerde olduğunu hatırlamadıklarından emin olmak için de her gün yiyeceklerin yeri ve verilme zamanı değiştirildi. Sonuçlarda ise yaşlı mürekkep balıklarının bile hangi yemeğin ne zaman ve nerede verileceğini hatırladığı ortaya çıktı.
Araştırmacılar ayrıca, bu özelliğin kimle çiftleştiklerini hatırlamalarında da mürekkep balıklarına yardımcı olduğunu düşünüyor. Çünkü mürekkep balıkları yaşamlarının sonlarında ürüyorlar. Bu yüzden genlerini yaymak için de nerede, ne zaman, kiminle çiftleştiklerini hatırlayarak daha geniş bölgelere yayılabiliyorlar.
Yaşamlarının sonuna kadar hafızalarında bozulma olmuyor
İnsanlarda ise bu durum farklıdır. Bizler yaşlanınca belli zamanlarda nerelerde olduğumuzu ne yaptığımızı unutabiliyoruz. Örneğin; birkaç gün önce ne yediğimizi kolayca unutabiliyoruz. Bu tarz olayların hatırlanmasını sağlayan belleğe epidozik bellek deniyor. Bu bellekte oluşan sıkıntıların da yaşlandıkça hipokampus adı verilen bölümün bozulmasından kaynaklandığı düşünülüyor.
Mürekkep balıklarında ise hipokampus bölümü yoktur ve beyin yapıları insanlarınkinden oldukça farklıdır. Bu hayvanların beyninin dikey lobu öğrenme ve hafıza ile ilişkilidir. Bu bölüm de hayvanın yaşamının son iki ila üç gününe kadar bozulmaz. Uzmanlara göre de bu olay, mürekkep balıklarının hafızalarının nasıl bu kadar keskin olduğunu açıklıyor.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
Bu sadece başlangıç toplam 500 tane üretilmesi planlanıyor. Yerli ve ihracat amaçlı.