Cooler Master tarafında Master Liquid serisi RGB fanlı ürünler var, Mirror serisi var, ışıksız Lite serisi var veya bu videoda deneyeceğimiz Illusion serisi gibi ARGB fanlı kapalı devre sıvı soğutucular var.
Kutu içerisinden sıvı soğutucunun kendisi, Intel ve AMD platformu için gerekli vidalar ve aparatlar, yazılım üzerinden kontrol için ARGB kontrolcü, fanlar ve aydınlatma için çoklu kablolar gibi gibi, çıkması gereken her şey var, ekstra bir içerik yok.
Bu serinin 240’lığı da var, elimizdeki gibi 360’lığı, hatta 240mm beyaz versiyonu da var. Önceki serilere göre en büyük farkı bence aydınlatma tarafında, fanlar artık ARGB fanlar, Dual Loop, iki çember/iki döngü olarak çevirebileceğimiz, içlerinde 24 adet Cooler Master’ın ikinci jenerasyon dediği adreslenebilir LED’ler bulunuyor.
Pompanın bulunduğu başlık, iki odalı bir yapıya sahip, 3. Nesil olarak geçiyor ama en büyük numarası şu, soğutucu sıvı standart bir kuruluma göre bakır yüzeye çok daha fazla temas edecek yer bulmuş oluyor. ILLUSION serisi icabı şeffaf bir yapı var, yine ARGB LED var içinde.
MasterPlus+, söylerken tuhaf evet, Spectrum, Reload, Breathing, Refill gibi efekt seçenekleri var, istediğiniz hızda çalıştırabiliyorsunuz, istediğiniz statik rengi atayabiliyorsunuz. 3 fan ve 1 pompa, hepsini aynı kabloyla bir port üzerinden kontrolcüye bağladık ama hepsi ayrı ayrı kontrol edilebiliyor, hepsi aynı efekt ve renk ile çalışmak zorunda değil yani, hatta animasyonları kurgulayabilirsiniz de.
Pompadaki LED’lerin ışık şiddeti fanlardaki kadar iyi değil ama difüzörle hayli iyi, hayli yumuşak bir şekilde dağıtılmış, silerken temizlerken dikkatli olmak lazım çizilir. Fanlarda da aynı şekilde, LED’leri çok belirgin bir şekilde göremiyorsunuz, yumuşak bir dağılım var. Işık şiddetleri ayarlanabiliyor mu peki, hayır. Fanların veyahut pompanın devrini ayarlayabiliyor musunuz, fanları bu yazılımdan değil, anakartınız ne markaysa onun yazılımından ayarlıyorsunuz, pompa için ayar yok.
Daha teknik detaylara girelim, şu anda desteklenen platformları ekranda görüyorsunuz, mesela AM4 platformu destekli, TR4 için Coolermaster’da başka çözümler var ama bence en çok LGA1700 merak ediliyordur, Ekim 2021’den itibaren üretilenlerde kit kutuya dahil ama diyelim siz aldınız, içinden çıkmazsa ücretsiz bir şekilde Türkiye’de de LGA1700 kitini talep edebiliyorsunuz.
Radyatörün ölçülerine bakalım, kalınca bir radyatör değil, rakiplerinde de öyle, kalın radyatörler özel sıvı soğutma sistemlerinde karşımıza çıkıyor zaten. Pompa kafası da büyükcene, sağa sola, RAM’e müdahale edecek boyutlarda değil, 70 bin saat ömür biçilmiş, ürün 3 yıl garantili, önemli bir bilgi.
Fanlar 650 ila 1800 devir aralığında çalışıyor, rakiplerde 2400 devire kadar çıkabilen fanlar var aslında, 4 pinli oldukları için anakartınızın üzerinden devir ayarı da yaparsınız, fan profili de belirlersiniz. Bunları bazı rakip ürünlerde kendi yazılımları içerisinde yapabiliyorsunuz aslında. CFM dediğimiz, genel olarak hava akış miktarını belirten bir değer var, bu 12CM’lik fanlar için 47.2, rakiplerde daha yüksek devirli fanlar var, dolayısıyla hemen hemen iki katı hava akışı sağlıyorlar ama ILLUSION da kıyasla gürültü olarak 7db civarı daha düşük, genel olarak gayet sessiz bir AIO, kapalı devre sıvı soğutma çözümü zaten.
Ryzen 9 5900X ile test ettim, 12 çekirdek 24 izlekli, 105W TDP’li bir işlemci. AIDA ile tam yük altında, ortalama 4.3GHz-4.4GHz sularında gezecek şekilde 78 derecede çalışıyor, fan devri 1200 civarı, bu şekilde sessiz diyebileceğim kadar gürültü üretiyor. Tüm çekirdekleri 1.25v ile 4.6GHz’de çalışacak şekilde hızaşırttığımda ise 85 derecede çalışıyor, fanlar da 1700 devir civarı seyrediyor, bu şekilde belirgin gürültü var ama tok tonlu bir gürültü, ölçümü ve farkı görüyorsunuz zaten.
Bunlar sentetik test, çoğu kullanıcı her çekirdeği tam yük altına sokmuyor sonuçta, mesela oyunlarda böyle bir işlemciyi tam yük altına sokacak ekran kartı henüz yok, durum ne peki? Ekran kartı RTX3070Ti, testlerin FHD’de yapıldığını da belirteyim, yani işlemciye kare/saniye ile mümkün olduğunca yüklendim. Overwatch’ta 250-300FPS civarındayken işlemci yükü en fazla %25 civarında seyrediyor ve 63 dereceye çıkıyor, gayet de sessiz kalıyor.
Apex Legends, işlemcinin toplam yükü %30 civarlarında 60 ila 68 derece sularında geziyor, yük değişkeni biraz daha fazla bir oyun, Overwatch gibi haritanın her yeri bir değil. GTA 5’e geldiğimizde tablo pek farklı değil, işlemci yükü %25 civarında, işlemci 60 derece sularında geziyor yine. Ekran kartınız da sessizse oyunlarda ILLISION ekstra gürültü oluşturmuyor, kendisini ayrıca duyamıyorsunuz.
Cooler Master ML360 ILLUSION. Şu ana kadar denediğim 360mm radyatörlü sıvı soğutucuları düşündüğümde en yüksek performanslısı değil ama en sessizlerinden biri diyebilirim, fanlar 1200 devirin üstüne çıkmadığı sürece gayet sessiz, pompanın ise çıtı çıkmıyor. 5900X’i 240mm ve 280mm radyatörlü bir sıvı soğutmayla da soğutabilirsiniz, benzer performansı yakalarsınız hatta daha iyisini bile yakalarsanız ama 360mm radyatörle bunu daha sessiz halledebilirsiniz, ML360 ILLUSION da bunu yapabileceğiniz, bence ARGB aydınlatması güzel bir ürün.