Geçtiğimiz yıl Cortex-X adıyla özelleştirilmiş yeni ARM çekirdeği tasarımını ortaklarının beğenisine sunan ARM mimariyi daha da güçlendirerek karşımıza çıkardı. ARM Cortex-X2 mimarisi aynı zamanda firmanın sadece 64-bit stratejisinin ilk ürünü olacak.
ARM Cortex-X2 neler sunuyor?
ARM uzun yıllardır v8 mimarisi ile 64-bitlik çekirdekler geliştiriyordu ancak 32-bit desteğini de ihmal etmiyordu. Bundan sonra ARM v9 mimarisi ile sadece 64-bit desteği olan mimariler geliştirecek ve en erken bu yıl sonunda 32-bit desteğinin sona ermesini istiyor. Ortaklarını da buna teşvik ediyor.
Cortex-X2 mimarisi firmanın en yeni amiral gemisi çekirdeği konumunda. Qualcomm’un Austin ekibinin elinden çıkan mimari oldukça iddialı. Sadece 64-bit desteği sayesinde Qualcomm mimari yapıda verimlilik odaklı optimizasyonlar yapmaya imkân bulmuş.
Cortex-X1 mimarisine göre yüzde 16 daha iyi performans sergileyen yeni mimari pik performansta ise yüzde 30 daha iyi. 15W Intel Core i5-1135G7 işlemcisine de tek çekirdek testinde yüzde 40 fark atıyor. Yine makine öğrenme performansı da iki kat artmış.
Yeni DynamIQ Shared Unit yani DSU-110 teknolojisi 8 çekirdeğe kadar Cortex-X2 kullanımına imkân tanıyor ve 8MB Seviye 3 ön bellek (en çok 16MB) ile veri erişimindeki gecikmeler en aza indiriliyor. Bu strateji biraz daha dizüstü bilgisayarlara yönelik olacak.
Cortex-X çekirdeğini sadece Samsung ve Qualcomm yongalarında görmüştük. Bu bakımdan Samsung’un 5nm EUV süreciyle üretilmesini bekleyebiliriz.Cortex-X2 en erken gelecek yıl ilk ürünlerde kendisine yer bulacak. Muhtemelen Samsung’un AMD Radeon grafikli yeni Exynos yonga setinde Cortex-X2 çekirdeği de yer alacak ve dizüstülerde iddialı bir performans sergileyecek.
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz: