Proceedings of the National Academy of Sciences’te yayınlanan yeni bir araştırma küresel ısınmanın yıkıcı etkilerini bir kez daha gözler önüne serdi. Çalışmaya göre dünyanın dört bir yanında bulunan şehir sakinleri 1980’lerden bu yana 3 kat daha fazla aşırı sıcaklara maruz kaldı.
Bu çalışma, insanların tehlikeli derecede yüksek sıcaklıklara maruz kalışını gösteren çalışmalar arasına eklendi. Uzmanlar, önceden yapılan araştırmaları karşılaştırdıklarında aşı sıcaklara maruz kalmanın düşünülenden çok daha yaygın olduğunu öne sürdü.
Bilim insanlarının tahminlerine göre yaklaşık olarak 1,7 milyar şehir sakini, yani yaklaşık olarak dünya nüfusunun beşte biri, 1983-2016 arasında yüksek sayıda “aşırı sıcak günlere” maruz kaldı. Bu sıcaklıklar, açık havada çalışan veya egzersiz yapan sağlıklı insanlar için bile önemli riskler barındırmaya başladı.
En büyük sebep iklim değişiklikleri
Columbia Üniversitesi’nden Cascade Tuholske de sıcaklığın yalnızca kentsel alanlarda hissedilmediğine vurgu yaptı ve dünyadaki tüm bölgelerin bundan etkilendiğinin altını çizdi.
Uzmanlara göre aşırı sıcaklıkların en büyük nedenleri iklim değişiklikleri sebebiyle oluşan küresel ısınma, dünyadaki ağaç sayısının azaltılması ve beton, asfaltın kullanımının artması.
Çalışma boyunca 13.000’den fazla şehirden toplanan veriler analiz edildi. Araştırmacılar nüfusun 30 santigrat veya üstü sıcaklıklara maruz kaldığını ortaya çıkardı. ABD Ulusal Hava Servisi’ne göre de yaş termometre 30 °C eşiğine ulaştığında, sağlıklı bir insan güneş altında 30 dakika geçirdikten sonra “ısı stresi” hissetmeye başlar ve sağlık sorunları yaşamaya başlayabilir.
Araştırma ekibine göre bu sıcaklık oranları 40 yıl öncesinden 3 kat daha fazla. En çok artış gösteren ülkeler arasında ise Bangladeş, Hindistan ve Tayland yer aldı.
Uzmanlar böyle giderse aşırı sıcakların gelecekte daha da fazla olacağını belirtiyor. Bunun yanı sıra da yetkililerin, bu durumun ciddiyetini anlaması gerektiği ve şehirlerde daha fazla “yeşil alan” oluşturulması gerektiğini ifade ediliyor.
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
su tabancası haberi nerde ya
Biraz daha akıcılık ve avuç içinin de kasılmasını yaparlarsa tamamdır.