Covid-19 pandemisi sebebiyle dünyada milyonlarca maske atığı oluşmaya devam ediyor. 2020 yılında gerçekleştirilen bir çalışmaya göre her ay 129 milyara yakın yüz maskesinin kullanıldığı tespit edilirken, bilim insanları bu maskeleri değerlendirmenin bir yolunu bulmuş olabilir.
Maskelerden piller üretilecek
Atık maskelerden düşük maliyetli, esnek ve verimli piller üretmek için yeni bir yöntem geliştiren bilim insanları, temizlenen maskeleri grafenden yapılmış bir mürekkebe batırdıktan sonra 140 derecede ısıtarak pilin elektrokları olarak çalışan iletken peletler oluşturmayı başardılar.
Bununla birlikte şaşırtıcı bir şekilde 99,7 Wh/kg bir enerji yoğunluğuna ulaşan araştırma ekibi, en son yapılan çalışmalarda elektrotlara bir kalsiyum-kobalt oksit perovskitin nanoparçacıklarını ekleyerek enerji yoğunluğunu 208 Wh/kg'a kadar çıkarmayı başardı.
Ulaşılan değerin 100 ile 265 Wh/kg arasında değişen bir enerji yoğunluğuna sahip lityum iyon pillere oldukça yaklaştığını söyleyebiliriz. 1500 döngüden sonra kapasitesinin yüzde 82'sini koruduğu iddia edilen ve 0,54 V'a kadar bir voltajda 10 saatten fazla enerji sağlayabilen bu piller, düşük maliyetleri sebebiyle büyük bir kullanım oranına ulaşabilir.
Araştırma ekibi, yeni yöntem ile geliştirilen pillerin ince ve esnek hale getirilebileceğini, hatta gerekirse tek kullanımlık olarak değerlendirilebileceğini söylüyor.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
Bana çok korkutucu geliyor bunlar.