Avrupa İlaç Ajansı (EMA) 4 Ekim Pazartesi günü yaptığı açıklamada, takviye aşılara onay verdiğini duyurdu. Ajansın açıklamalarına göre Pfizer/BioNTech aşısı olmuş sağlıklı yetişkinler, ikinci dozdan en az altı ay sonra takviye aşı yaptırabilirler.
EMA’nın açıklamalarına göre toplanan veriler, üçüncü doz Pfizer/BioNTech aşısı olan 18-55 yaş arası insanlarda antikor sayısının arttığını gösterdi. Moderna aşısının takviye aşılar için uygun olup olmadığı ise hâlen araştırılıyor.
Buna ek olarak ajans, “ciddi derecede zayıflamış” bir bağışıklık sistemine sahip olan insanların ikinci dozdan 28 gün sonra fazladan bir doz Pfizer/BioNTech aşısı olabileceğini ifade etti. EMA’ya göre takviye aşıların bu hastalarda korumayı artırması bekleniyor.
Ayrıca açıklamalarda, takviye aşıların kalp rahatsızlıkları gibi yan etkilerinin “oldukça nadir” olduğu, bu yüzden şu an için risk teşkil etmediği de vurgulandı.
Bazı ülkeler takviye aşı uygulamaya başladı
Ajansın bu kararı Avrupa Birliği ülkeleri için “tavsiye” niteliğinde değerlendirilecek. Üçüncü dozu kabul edip etmemek ise ülke hükümetlerin kararına bağlı olacak. Fransa, Almanya ve Belçika gibi bazı AB ülkeleri, geçtiğimiz ay yaşlılara ve zayıf bağışıklık sistemi olanlara ekstra doz aşı uygulamaya başlamıştı.
Takviye aşı uygulamaları dünya çapında artarken birçok sağlık uzmanı bu uygulamanın doğru olmadığını düşünüyor. Dünya Sağlık Örgütü de geçtiğimiz haftalarda yaptığı açıklamalarda zengin ülkelerin takviye aşı yaptırmasını kınamış, fakir ülkelerin aşılanmasına öncelik verilmesi gerektiğinin altını çizmişti.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
param olsa alacağım helikopter
Bu sadece başlangıç toplam 500 tane üretilmesi planlanıyor. Yerli ve ihracat amaçlı.