Anlık Bildirim

NASA, Ay’ın yörüngesindeki yalpalamanın Dünya’da yıkıcı sel baskınlarına yol açacağını açıkladı

Bilim insanlarının yaptığı bir araştırmaya göre Ay’ın yörüngesinde meydana gelen yalpalama, gelgitleri arttırarak Dünya’da yıkıcı sel baskınlarına yol açacak.

NASA ve Hawaii Üniversitesi tarafından yapılan ve Nature Climate Change dergisinde yayınlanan bir araştırma, ayın yörüngesinde yaşanan değişikliklerin 2030 yılında Dünya’da rekor sel baskınlarına yol açabileceğini gösterdi.

Ay'ın yörüngesindeki Dünya'da yalpalama sellere yol açacak

İklim değişiklikleri sebebiyle oluşan doğa olayları gezegenimiz üzerinde hâlihazırda şiddetini arttırmış durumda. Ancak yapılan araştırma bu olayların önümüzdeki yıllarda daha da kötüleşebileceğini gösteriyor. 2030’lu yıllarda beklenen yıkıcı seller, yüksek gelgit taşkınlarının artmasıyla oluşuyor. Kıyı şeritlerde oluşan bu seller yerleşim yerlerini sular altında bırakabiliyor.

“Yalpalama” doğal bir olay

Çalışma “yalpalama” olayının doğal bir olay olduğunu söylüyor.  Araştırmacılara göre, Ay’ın yörüngesinde 18.6 yıl süren bir döngü var ve bu 18.6 yıllık sürecin yarısında gelgitler normalden daha az görülüyor; ancak diğer yarısında bu tam tersine dönerek yüksek gelgit seviyeleri oluşuyor.

Ay'ın yörüngesindeki Dünya'da yalpalama sellere yol açacak

Araştırmacılar, bu yalpalama sürecinin hep yaşandığını; ancak yaşanan iklim değişikliği sebebiyle sonuçlarının artık daha tehlikeli olacağını söylüyor. Araştırmaya göre ABD’nin kıyı şeritlerinde  “yalpalama” sebebiyle meydana gelecek gelgit sellerinde dört kart artış yaşanacak.

Bilim insanlarına göre 2030’larda döngünün ikinci yarısına girilecek ve Dünya genelinde deniz seviyelerinin yükselmesine sebep olarak korkunç sonuçlar doğurabilecek yıkıcı seller oluşabilecek.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim