Uzun süredir gerçekleştirilen bir araştırmanın sonucunda bilim insanları, basit bir retina taraması ile insanların erken ölüm riskinin tahmin edilebileceğini ortaya çıkardılar. Yapılan çalışmada bir kişinin kronolojik yaşı ile retina yaşı arasındaki fark ne kadar büyükse, ölüm riskinin de o kadar yüksek olduğu bulundu.
Retina taramasıyla erken ölüm riski oranı bulunabilir
Çin, Avustralya ve Almanya'dan bilim insanları, 11 yıllık bir takibin sonucunda gözün arkasındaki ışığa duyarlı sinir dokusu katmanı olan retinanın biyolojik yaşı ile bir kişinin gerçek(kronolojik) yaşı arasındaki farkın ölüm riskleriyle bağlantılı olduğunu ortaya çıkardı.
Araştırmacılar, gözün arkasındaki dokudaki bozulmayı ölçerek bir kişinin yaşını tahmin etmek için tasarlanmış bir derin öğrenme modeli oluşturmak için makine öğrenimini kullandılar. Araştırmada toplamda 40 ila 69 yaşları arasındaki 46.969 yetişkinden alınan 80.169 fundus görüntüsü incelendi. Derin örenme modelinin doğruluğunun sağlanması için 11.052 katılımcının sağ gözlerinden alınan yaklaşık 19.200 fundus görüntüsü kullanıldı.
Çalışma sonucunda retina yaşı ve kronolojik yaş arasındaki her 1 yıl için tüm nedenlere bağlı ölümlerde %2, kardiyovasküler hastalık ve kanser dışındaki nedenlerden ölümde ise %3 artış olduğu hesaplandı.
Araştırmacılar, yaptıkları çalışmanın gözlemsel bir çalışma olmasından dolayı bir sebep-sonuç ilişkisi belirleyemediklerini söylüyorlar. Yapılan bir açıklamada: "Bu bulgular, retina yaşının yaşlanmanın klinik olarak önemli bir biyolojik belirteci olabileceğini düşündürmektedir." ifadeleri yer aldı.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
param olsa alacağım helikopter
Bu sadece başlangıç toplam 500 tane üretilmesi planlanıyor. Yerli ve ihracat amaçlı.