Bilim insanları yaptığı yeni bir açıklamada, Covid-19’u tedavi etmede kullanılacak olan hapın önümüzdeki aylarda kullanıma başlama ihtimali olduğunu belirtti. Virüsü erkenden durdurabilecek bir tedavi bulma çabasının bir parçası olan ilaç, şu sıralarda insanlar üzerinde deneniyor.
ABD’deki Kuzey Carolina Üniversitesi’nden virolog Timothy Sheahan bununla ilgili NBC News’e verdiği demeçte, “Ağızdan alınan antiviraller yalnızca kişinin Covid-19 hastalığının süresini kısaltmakla kalmaz, aynı zamanda hastaysanız evinizdeki insanlara bulaşma ihtimalini de sınırlama potansiyeline sahiptir” ifadelerini kullandı.
Antiviraller hâlihazırda HIV ve Hepatit C gibi hastalıklarda kullanılıyor. Herkesin bildiği gibi Tamiflu ilacı da hızlı uygulandığı takdirde grip semptomlarını kısaltmada ve hastaneye yatma riskini azaltabilir. Bu da antivirallerin etkilerine önemli bir örnektir.
Sonuçların kış aylarında çıkması bekleniyor
NBC News’in haberine göre Ulusal Alerji ve Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü’nden Carl Dieffebach, şu anda koronavirüse karşı umut veren en az üç antiviral ilacın test edildiğini ve sonuçlarının kış aylarında çıkmasının beklendiğini belirtti.
İlaçların ilki Merck & Co. tarafından geliştirilen Molnupiravir, ikincisi Pfizer tarafından geliştirilen PF-07321332, üçüncüsü ise Roche ve Atea Pharmaceuticals tarafından üretilen AT-527.
Antiviraller virüsün insan hücrelerinde çoğalma yeteneğine müdahale ederek çalışır. Uzmanlara göre Monupiravir de virüsü hata yapmaya teşvik ederek onu çoğalamaz hâle getiriyor. Bunun sonucunda da hastanın viral yükü azaltılıyor, enfeksiyon süresi kısaltılıyor, ciddi hastalık ve ölüm önleniyor.
Uzmanlara göre Molnupiravir ilacı için Seattle’da bulunan bir araştırma merkezinde 2000’e yakın insana deneme yapılıyor. Asistan hemşire Miranda Kelly ve eşi Joe Kelly de Covid-19’a yakalandıktan sonra deneylere katılanlar arasında yer aldı. Kayıt yaptırdıktan sonra da ikisine günde iki kez dörder doz ilaç verildi. Bundan bir hafta sonra da ikisinin de iyileştiği gözlemlendi.
“Dağıtım sistemi oluşturulması gerekiyor”
Araştırmacılara göre antiviral hapların denemelerde etkili olduğu kanıtlanırsa ilacın dağıtımının iyi yapılması gerekiyor. Uzmanlar, pozitif test çıkar çıkmaz ilacı insanlara ulaştırabilecek bir dağıtım sisteminin çok önemli olduğunu vurguluyor.
Molnupiravir denemelerinde çalışan araştırma görevlisi Dr. Elizabeth Duke da NBC’ye yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Bir düşünün, bu hapı evdeki veya bir okuldaki herkese verebilirsiniz. O zaman gelince ciddi anlamda normale dönmeyi düşünebiliriz.”
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
sonsua kadar sürecek o video
harbiden sıktı bu video
1 yaz kısa süre kullanım için ideal,
@ccguven evine giren surilere yemek olmuş ilk işleri yemek değilmiş...
Benim oğlana alayım bi tane
O ışık efektleri sadece yanlarda değil üstte de olmalıydı. Böylece tabancayı kullanan, kafasını yana eğmek zorunda kalıp, fıtık olmaz.
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü
GENEL İSTATİSTİKLER
8296 kez okundu.
28 kişi, toplam 29 yorum yazdı.
HABERİN ETİKETLERİ
ilaç, hap ve