Huawei uzun zamandır kulaklık konusunda çok güzel işler başarıyor. Özellikle FreeBuds Pro 2 modeliyle tam anlamıyla her şeyi barındıran bir kulak içi kulaklığı Huawei tarafından gördük. Bu videomuzun konuğu şık tasarımı ve ses özellikleriyle hoşuma giden Huawei'in yeni kulaklığı Huawei FreeBuds 5 oldu.
Sizler bu ürünü nasıl buldunuz?
Tasarımla incelemeye başlayacak olursak ilk olarak şarj kutusuna değinmek istiyorum. Şarj kutusunun rengi gümüş frost olarak geçiyor. Yumurtaya benzer bir tasarımı var. Sağ kısımda da bir buton görüyoruz. Bu buton eşleştirme için kullanılabiliyor. Alt taraftaysa USB C girişi var. Ürünü buradan şarj edebiliyoruz.
Kutunun içerisinden çıkan kulaklıklar da Huawei’in su damlası olarak adlandırdığı bir tasarıma sahip. Bu üründe de parlak bir renk kullanılmış. Huawei FreeBuds ailesinde zaten böyle parlak kulaklıkar görüyoruz.
Kulaklıkların detaylarına baktığımızda bu kulaklıklar oldukça ufak. Marka hatta bu tasarım için ses için şekillendirildi diyor. Kulak hatlarına uyam kıvrımlar sayesinde basıncın eşit dağılması de sağlanmış. Tasarımın bu konuda katkısı büyük.
Bu bahsetmiş olduğumuz ufak yapı içerisinde de hem sürücü, hem kontrol ünitesi, hem de batarya bulunuyor. Normalde klasik bildiğimiz tasarımdaki kulaklıkların biraz daha büyük olmasının sebebi ünitelerinin yerleşimleri. FreeBuds 5 modelinde Huawei bunu iyi yapabilmiş.
Kulaklıklar üzerinden de mesela çeşitli kontrolleri yapabiliyorsunuz. İsterseniz bu kontrolleri mobil uygulama üzerinden de özelleştirebiliyorsunuz.
Açıkçası ben tasarımsal olarak bu kulaklıkları beğendim. Özellikle hafif olmaları uzun süreli kullanımlarda kulaklara baskı yapmasını engellemiş. 5.4 gramlık ağırlığa sahip olmalarından ötürü zaten bu oldukça normal bir şey.
Şarj kutusu ağırlığından da bahsedelim. Şarj kutusu 45 gramlık bir ağırlığa sahip. Oldukça hafif ve zarif bir kutu. Elde veya cepte taşırken zorluk yaşatmıyor.
Ses özelliklerine detaylı olarak değinecek olursak bu kulaklık Hi-Res Audio sertifikalı ve ürün içerisindeki sürücüler 11mm boyutunda çift mayetikli dinamik bir sürücü.
Kulaklığın tasarımsal yapısı ses performansını etkilemiş. Bunun da yanı sıra dinamik sürücü yapısı her türlü ses koşulunda enstrümanları rahat bir şekilde ayırt etmenizi sağlıyor. Açıkçası ben FreeBuds 5’in netliğini beğendim.
Burada dikkatimi çeken şeylerden biri farklı kulak kanallarına uygun uyarlanabilir ses dalgası oldu. Anlayacağınız kulağınıza en uygun sesi otomatik olarak ayarlıyor ve deneyim daha iyi hale geliyor.
Bunun dışında kendi zevkinize uygun EQ ayarlamaları yapabiliyorsunuz. Huawei Aı Life uygulaması üzerinden bu özelleştirmeler gerçekleştirilebiliyor.
Bu kulaklığı avantajlı hale getiren şeylerden biri destekleri. Özellikle LDAC ve L2HC kodeği sayesinde hem Huawei hem de diğer destekli Android cihazlarda 990 kbps ses deneyimi elde edilebiliyor. Bunun yanı sıra Frekans aralığı 16 Hz ile 40 kHz. Bu özellikleriyle FreeBuds 5 modelini FreeBuds Pro 2 modelinin hemen arkasına konumlandırabiliyoruz.
Daha detaylı deneyimle devam edecek olusak kulaklığın ses netliği ve yüksekliği bence gayet güzel. Özellikle tiz ağırlıklı parçalar dinleyen biri olarak kullanırken keyif alabildim. Basslar da aşırı bangır bangır değil ama tonları var. Bence iyi bir seviyede.
Üründe tabii ki ANC özelliği bulunuyor. Dinamik, sıcak ve genel olacak şekilde kontrollerinizi yapabiliyorsunuz. Farklı ortamlarda yaptığım tüketimlerde bu özellikten oldukça faydalandım. ANC iyi çalışıyor. Burada beni üzen kısım dış farkındalık özelliğinin FreeBuds 5 modelinde olmayışı oldu.
Bu tarz kablosuz kulaklıkları sadece medya tüketimi için değil oyun tüketiminde de kullanıyoruz. Bluetooth 5.2 ile birlikte gelen bu kulaklığın PUBGM üzerinde yaptığımız gecikme testine videomuzdan ulaşabilirsiniz.
Mikrofonlara geldiğimizde ürün üzerinde üçlü mikrofonlar bulunuyor. Konuşma sırasında yapay zeka gürültüleri engelleyebiliyor. Açıkçası ben sunabildiklerini beğendim. İsterseniz farklı ortamlarda gerçekleştirmiş olduğum mikrofon testine videodan ulaşabilirsiniz.
Huawei FreeBuds 5 modeli batarya süresi açısından segmentinde iyi bir konumda. Kulaklıklar ANC açıkken kesintisiz 3.5 saat kullanım sunuyor. ANC kapalı olunca bu süre 5 saate çıkıyor. Şarj kutusulya kullanım yapıldığında da toplamda ANC açıkken 20 saat, ANC kapalıyken 30 saat kullanım yapılabiliyor.
Son olarak mobil uygulamadan bahsedelim. Bu kulaklığı Huawei Ai Life uygulaması üzerinden kontrol edebiliyorsunuz. Çeşitli özelleştirmeler ve ayarlar buradan yapılabiliyor. Ben yazılımın oldukça işlevli olduğunu düşünüyorum. Kulaklıkla alakalı bütün kontrolleri bu bölüm üzerinden yapabiliyorsunuz.