Brezilya Uzay Ajansı tarafından yayınlanan bir rapor, ülkenin yağmur ormanlarının ne denli tehlikede olduğunu bir kez daha ortaya çıkardı.
Yayınlanan verilere göre ülkedeki ormansızlaşma son bir yılda %22 artış gösterdi. Yetkililer bu oranın son 15 yıldaki en büyük artış olduğunu belirterek yeni bir rekor kırıldığını ifade etti. Ajans daha önce de yayınladığı bir raporda ekim ayında yağmur ormanlarındaki ormansızlaşmada rekor seviyede artış görüldüğünü duyurmuştu.
Bu açıklama, Brezilya’nın da dahil olduğu birçok ülkenin COP26 (BM İklim Zirvesi) sırasında ormansızlaşmanın 2030 yılına kadar durdurulması kararı almasından hemen sonra geldi.
Bu kararın ardından Avrupa Birliği de ormansızlaşmanın yüksek olduğu bölgelerden gıda ve odun ithalatını yasaklamayı düşündüğünü belirtmişti.
Brezilya’da bulunan yağmur ormanları yaklaşık üç milyon bitki ve hayvan türüne, bir milyondan fazla insana ev sahipliği yapıyor. Buna ek olarak da ormanlar, iklim değişiklikleri ile mücadelede kilit bir rol oynuyor.
Yayınlanan rapora göre 2020 ile 2021 yılları arasında ormanlarda 13.235 kilometrekare kayıp görüldü. Bu sayının da 2006’dan bu yana kaydedilen en yüksek miktar olduğu belirtildi.
Çevre Bakanı Joaquim Leite, verilerin bir ‘meydan okuma’ olduğunu belirtti. Leite açıklamalrında, "Ormansızlaşmaya karşı çok daha güçlü olmalıyız” ifadelerini kullanırken verilerin son birkaç aydaki durumu yansıtmadığını söyledi. Ancak ajans, verilerde bir yanlışlık olmadığını söyleyerek ekim ayında yaşanan ormansızlaşma rekoruna dikkat çekti.
Adalet Bakanı Anderson Torres de yaptığı açıklamalarda, “Çevre suçu işleyenleri uyarıyoruz. Brezilya hükümetinin yağmur ormanlarını koruyacağından emin olabilirsiniz” ifadelerini kullanarak ormansızlaşma ile mücadelenin artacağını söyledi.
Çevre grupları hükümeti suçluyor
Ancak birçok çevre uzmanı ve aktivist, ormansızlaşmanın ana sebeplerinden birinin hükümet olduğunu söylüyor. Daha önce birçok kez çevre karşıtı açıklamalarda bulunan Jair Bolsonaro, ormansızlaşmayı yok etme planlarını sürekli erteliyordu. Buna ek olarak da yönetimin yasa dışı ormansızlaşmaya göz yumduğu, çevre koruma politikalarına uymadığı ve gerçek verileri sakladığı çevre grupları tarafından belirtiliyordu.
Hükümet iddiaları reddetse de birçok uzman durumun çok ciddi hâle geldiğini belirtiyor ve derhal gerekli önlemlerin alınması gerektiğinin altını çiziyor.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz: