Dünyamızı yaşanabilir kılan denizler her gün daha çok kirleniyor. Bu kirliliğin başlıca iki nedeni ise çöpler ve kimyasal atıklar.
Tarımda kimyasal gübre kullanımı, fabrikaların filtrelemeden kimyasal atıklarını denize bırakmaları, deniz taşımacılığı gibi birçok etmen denizlerde kimyasal atıkların birikmesine neden oluyor.
Deniz çöplerinin büyük çoğunluğunu ise doğada çözünmesi yüzlerce yıl süren plastik atıklar kaplıyor. Sadece beşeri yolla değil, rüzgâr, yağmur, fırtına gibi doğal yollarla da karadaki birçok çöp denize taşınıyor ve orada birikiyor. Bu çöplerin başında sigara izmaritleri, pet şişeler ve şişe kapakları, alışveriş poşetleri, yiyecek ambalajları ve balıkçılık faaliyetlerinde kullanılan aletler yer alıyor.
Denizlerdeki bu kirlilik sadece doğayı değil insanlığı da etkiliyor. Denizde kimyasala maruz kalan su ürünleri daha sonra insanlar tarafından tüketiliyor. Bunun yanı sıra denizlerde fotosentez yaparak oksijen üreten deniz çayırları büyük tahribata uğruyor.
Deniz kirliliğinin sonuçları üzerine henüz kapsamlı bilimsel araştırmalar yapılmamış olsa da dünyamıza hayat veren bu yaşam kaynağındaki tahribatın, bütün ekosisteme zarar vereceği göz önünde bulundurulmalıdır.
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
Bana çok korkutucu geliyor bunlar.