Günümüzde akıllı telefonların en büyük kâbusu ekran çatlamaları. Küçük olanları sinir bozan, büyük olanları ise kullanımı zaman zaman imkânsız hale getiren çatlamalardan kurtulmak ekranı değiştirmeden imkânsız durumda.
Çatlaklara son
Geçmiş dönemlerde çatlaklara yönelik laboratuvar ortamında bazı çözümler bulunsa da bunlar maliyetli ve deneysel olarak kaldı. Sadece LG G Flex kavisli telefon serisinde çok derin olmayan çizikleri kapatabilen bir arka kapak görmüştük. Bu seri de zaten devam etmedi. Hali hazırda Gorilla Glass gibi çözümler çizilmeyi önlemeye yönelik olarak geliştiriliyor.
Tokyo Üniversitesi araştırmacıları yanlışlıkla akıllı telefonlarda devrim yapabilecek bir buluşa imza attılar. Polyeter-tioreas adı verilen bir tür polimer, sadece parmağınızı bastırarak çatlakları kapatacak bir özelliğe sahip.
Ekip, polimeri bir yapıştırıcıya ekleyerek daha güçlü hale getirmek isterken, köşelerin kesilse bile yeniden birleştiğini ve birkaç saat içerisinde eski gücüne kavuştuğunu fark etmiş. Sonra da bunu küçük boyutlu camlara uygulayarak çatlakları kapatmayı başarmış. Üstelik polimer maddesi sadece oda sıcaklığında kendisini onarabiliyor.
Araştırmacılar kendi kendine onarılan camlar sayesinde hem bakım maliyetlerinin hem de çevreye bırakılan cam parçalarının azalacağını belirtiyor. Ekibin temennisi 2020 yılında bu materyalin akıllı telefonlarda kullanılabileceği yönünde.
Bu tür kendi kendine iyileşen materyallerde sorun bir elektrik iletiminin gerekiyor oluşu. Elektrik akımını aktarmaya başlayan materyal bu sayede birbirine yapışıyor. Bunu yapamadığı için LG G Flex serisi ekrana değil de sadece arka kapağa kendi kendine iyileşen materyal entegre edebilmişti. Artık dokunmatik ekranlar hemen alt kısımda elektrotlar barındırdığı için bu engelin de aşılacağı tahmin ediliyor.
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz: