Anlık Bildirim

Çin, insansı robotlarda da zirveye oynamaya hazırlanıyor

Çin elektrikli araç pazarının şu anda hakimi konumunda. Ancak ülke, montaj hatlarında insanların yerini alacak insansı robotlar geliştirme konusunda da önemli adımlar atıyor.
Çin, insansı robotlarda da zirveye oynamaya hazırlanıyor Tam Boyutta Gör
Çin, elektrikli araç (EV) pazarında dünya lideri konumunda bulunurken, şimdi de Tesla'nın izinde batarya ile çalışan insansı robotlar üretme yarışına girdi. Bu robotlar, fabrikalarda ve montaj hatlarında insan işçilerin yerini almayı hedefliyor. Pekin'de düzenlenen Dünya Robot Konferansı'nda iki düzineden fazla Çinli firma, fabrikalarda ve depolarda çalışmak üzere tasarlanmış insansı robotlarını sergiledi. Aynı zamanda, bu robotların üretimi için gereken hassas parçaları üreten birçok Çinli şirket de etkinlikte yer aldı.

İnsansı robot yarışı

Çin'in bu yeni sektördeki hamlesi, on yıl önceki elektrikli araç girişimiyle benzerlikler taşıyor: hükümet desteği, fiyat rekabeti ve derin bir tedarik zinciri. Analistler Çin'in insansı robot sektörünün tedarik zinciri entegrasyonu ve seri üretim kapasitesinde belirgin avantajlara sahip olduğunu söylüyor. Çin’in robotik girişimleri ise robotik çabalar Başkan Xi Jinping'in teknolojide "yeni üretken güçler" geliştirme politikasıyla destekleniyor.

Çin, insansı robotlarda da zirveye oynamaya hazırlanıyor Tam Boyutta Gör
Pekin, Ocak ayında robotik için 1,4 milyar dolarlık devlet destekli bir fon başlatırken, Şanghay da Temmuz ayında 1,4 milyar dolarlık bir insansı robot sanayi fonu kurma planlarını duyurmuştu. Bu hafta sergilenen robotlar, batarya ve sensör üreticileri de dahil olmak üzere elektrikli araç dalgasını yönlendiren bazı yerli tedarikçilerden geliyor.

Goldman Sachs tarafından gelen raporlara göre tüketici ve endüstriyel uygulamalar için yaklaşık 1,4 milyon sevkiyatla, insansı robotlar için yıllık küresel pazarın 2035 yılına kadar 38 milyar dolara ulaşacağı ediliyor. Ancak robotların birim başı maliyetleri halen çok yüksek seviyelerde bulunuyor. Geçen yıl Tesla'nın insansı robotu Optimus'tan esinlenerek kurduğu Kepler Exploration Robotics şirketinin CEO'su Hu Debo ise maliyetleri düşürmek için çok fazla alanın olduğunu söylüyor. Firma halihazırda beşinci nesil bir işçi robotunu fabrikalarda denemeye hazırlanıyor ve bu robotun satış fiyatının 30.000 doların altında olması bekleniyor.

Robotlarda Çin lider

Çin, insansı robotlarda da zirveye oynamaya hazırlanıyor Tam Boyutta Gör
Tesla, 2019'da Şanghay'daki fabrikasını açtığında Çinli yetkililer, elektrikli araç öncüsünün Çin'in endüstrisi üzerinde olumlu etkileri olacağını ve gelişim süreçlerini hızlandıracağını söylemişti. Aynı şekilde Tesla'nın Optimus robotunun da benzer bir etkiye sahip olduğu söyleniyor. Öte yandan Tesla yaptığı açıklamada, önümüzdeki yıl prototiplerin ötesine geçerek Optimus'u küçük hacimlerde üretmeye başlamayı beklediğini söylüyor.

Ek olarak UBTECH Robotics gibi şirketler, otomobil fabrikalarında robotlarını test etmeye başladı ve önümüzdeki yıl 1.000'e kadar robotun fabrikalarda çalışmasını bekliyor. Çin, fabrika kurulumlu üretim robotları konusunda dünya lideri olup, bu alanda Kuzey Amerika'nın üç katı kadar robot bulunduruyor. Tüm bunlar Çin’in insansı robotlar konusunda hızlı bir şekilde gelişim gösterdiğine işaret ediyor.

Ancak, sektör uzmanlarına göre insansı robotların büyük ölçekli ticari uygulamalara ulaşması en az 20 ila 30 yıl alacak. Çin, 2025 yılına kadar insansı robotların seri üretimini hedeflerken, bu süreç başlangıçta daha küçük ölçeklerde ilerleyecek.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim