Anlık Bildirim

Çinli BYD'nin araç başına kârı Avrupa'da 10 kat daha fazla

Çinli BYD, kendi ülkesinde sattığı her bir elektrikli Seal U modelinden 1300 euro kâr elde ederken Avrupa'daki kârı bunun 10 katını buluyor.                      

Türkiye'nin ardından Avrupa Komisyonu da harekete geçti ve Çin menşeli elektrikli otomobillere ilave gümrük vergisi getirdi. %10'luk gümrük vergisinin üzerine eklenecek olan ek vergi oranları üreticiye göre %17,4 ile %38,1 arasında değişiyor. Örneğin; BYD Group için %17,4 oranında ek vergi belirlenirken SAIC Group için en yüksek oran uygulanacak.

Avrupa'nın uygulayacağı ek vergi oranları belli olmadan önce, ki %20 civarında olması bekleniyordu, yapılan bir araştırmada Çinli üreticilere %30 ek vergi uygulansa bile Avrupa'da yüksek kâr elde etmeye devam edeceklerine ilişkin bir araştırma paylaşılmıştı. Bugün bu araştırmayı farklı örnekleriyle birlikte siz değerli okurlarımıza aktarmak istedik.

BYD Seal U, Avrupa'da 10 kat fazla kâr getiriyor

Çinli BYD'nin araç başına kârı Avrupa'da 10 kat daha fazla Tam Boyutta Gör
BYD üzerinden yapılan araştırmanın sonucunda, markanın Avrupa'daki kâr payının Çin'dekinin 10 katı olduğu ifade ediliyor. Nakliye ve vergiler gibi gider kalemleri de hesaplanarak denkleme dahil edildiğinde BYD'nin sattığı her bir Seal U modelinden Çin'de 1300 euro, Avrupa'da ise 14300 euro kâr elde ettiği belirtiliyor. Atto 3 modelinde ise aradaki kâr farkı çok daha fazla.

Bu kapsamda, BYD Seal U modeline uygulanacak %30'luk ek vergi bile markanın Çin'de ve Avrupa'daki kârlılığını eşitlemeye yetmiyor. Şirket bu durumda bile Avrupa'da sattığı her bir Seal U modelinden %15 (4700 euro) daha fazla kâr elde etmeyi başarıyor. Bu da Çinli üretici için Avrupa'yı hala çekici bir ihracat pazarı haline getiriyor. Kaldı ki yukarıda belirttiğimiz gibi BYD'ye %30 değil %17,4 ek vergi uygulanacak.

BMW iX3 için bu fark sadece %9

Çinli BYD'nin araç başına kârı Avrupa'da 10 kat daha fazla Tam Boyutta Gör
Öte yandan, ek vergi kararının Çin'de üretim yapan Batılı otomotiv şirketleri üzerinde daha kötü etkisi olacak gibi görünüyor. Örneğin; BMW'nin Şanghay'da ürettiği elektrikli BMW iX3 modeli ele alındığında Avrupa'daki kâr oranı Çin'dekine göre sadece yüzde 9 (nakliye gibi masraflar çıkarıldığında) daha fazla. Ek vergi getirilmesi, şirketin Avrupa'da Çin'e göre daha az kazanması anlamına geliyor. Üstelik Alman üretici Volkswagen ve Tesla için de benzer bir durum geçerli.

Çinli üreticiler neden daha avantajlı❓

Araştırmaya göre Çinli üreticiler ile yabancı üreticiler arasında bu kadar fiyat farkı olmasının iki temel nedeni var: Birincisi, her iki taraf da Çin'den devlet desteği almasına rağmen Çinli üreticilere sağlanan yardımlar daha fazla. İkinci sırada ise Çinli üreticilerin dikey entegrasyonunun diğerlerine göre daha yüksek olması geliyor.

Dikey entegrasyon, bir şirketin tedarik zincirinin entegre ve o şirkete ait olduğu anlamına geliyor. Örneğin; BYD, otomobil üretmekle kalmayıp kendi lityum madenlerine sahip bir şirket olarak kendi bataryalarını ve kendi elektrik motorlarını üretiyor. Kendi sigorta şirketine sahip olan BYD'nin araçlarını taşıyan büyük nakliye gemileri bile kendisine ait.

Sonuç olarak, beklendiği gibi ek vergi gelse de durum epey karmaşık. Çin'de ürettiği otomobilleri Avrupa'ya gönderen Batılı markalar bu durumdan daha fazla etkilenecek gibi görünüyor. Bu nedenle Tesla vb. markalara istisna uygulanması gündemde. Araştırmanın sonuçlarını daha detaylı incelemek için kaynak kısmındaki linke göz atabilirsiniz.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
4277 kez okundu.
9 kişi, toplam 10 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
Tesla, ek vergi ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim