Anlık Bildirim

Çinli otomotiv devi Chery, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüştü

Chery, bir süredir Türkiye yatırımı için fizibilite çalışmalarına devam ediyor. Bu bağlamda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Chery International CEO’su Zhang Guibing'i kabul etti.
Çinli otomotiv devi Chery, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüştü Tam Boyutta Gör
Çinli otomotiv devi BYD’nin 1 milyar dolarlık Türkiye yatırımının ardından bir diğer Çinli üreticisi Chery de Türkiye yatırımını değerlendiriyor. Chery ve Türkiye arasındaki yatırım görüşmeleri bir süredir olumlu bir zeminde devam ediyordu. Son olarak ise Chery International CEO’su Zhang Guibing, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile bir görüşme gerçekleştirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Chery International CEO’su Zhang Guibing'i Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Ofisi'nde kabul ederken görüşmelere Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır da katılım sağladı. Yapılan görüşmenin detaylarına dair bir açıklama yapılmadı.

Chery, Samsun veya Manisa’yı hedefliyor

Hatırlanacağı üzere daha önce Chery’nin fabrikanın kurulacağı yer için Samsun ve Manisa’yı değerlendirdiği ve artık imzaya çok yakın oldukları ortaya çıkmıştı. Geçtiğimiz haftalarda bir Chery yetkilisi ise Türkiye yatırımı için ortak girişim (joint venture) modelinin de masada olduğunu belirtti: "Türkiye yatırımımızın ortaklı ya da yüzde yüz kendimizin olması konusunu henüz karara bağlamadık. Fakat, ortaklık konusunda kapımız herkese açık." ifadelerini kullanmıştı.

İspanya yatırımı 1 yıl ertelendi

Çinli Chery, bir süredir elektrikli araç üretimini Avrupa’ya taşımaya çalışıyor. Bu bağlamda firma İspanya’da bir fabrika yatırımı ile üretim yapmak istiyordu. Chery, İspanya’daki eski Nissan fabrikasını yenileyip 1.000 kişilik istihdam oluşturarak Omoda 5’i bu yıl üretime geçirmeyi planlıyordu ancak gelen son bilgiler bu planın 1 yıl ertelendiğine işaret ediyor.

Bu yatırım ile firma, Avrupa Birliği'nin Çin'den gelen elektrikli araçlar için hazırladığı ek gümrük vergilerinden kurtulmuş olacaktı. Mevcut bilgilere göre fabrika, bu yıl açılacak olsa da Ekim 2025’e kadar araç üretimine başlamayacak. Chery bu tesis için aynı zamanda İspanyol Ebro-EV Motors ile ortaklık yapıyor. Şirketler, 2029 yılına kadar İspanya'da 150.000 araç üretmeyi hedefliyor. Chery’nin İspanya yatırımını neden ertelediği henüz belli değil.

Kaynakça https://www.iletisim.gov.tr/english/haberler/detay/president-erdogan-receives-chery-international-president-zhang-guibing https://www.bnnbloomberg.ca/business/international/2024/09/27/chinas-chery-delays-plan-to-build-evs-in-spain-on-eu-tariffs/ Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim