Geçtiğimiz dönemde kuşların doğal kanat çırpma prensibini temel alarak hazırladığı rüzgar jeneratörü DualWingGenerator'u, endüstriyel otomasyon sistemleri için enerji geri dönüşüm yollarının aranması amaçlı BionicKangaroo'yu ve ilginç yapısıyla dikkatleri üzerine çeken robot yusufçuk BionicOpter'ı görücüye çıkartan elektrik otomasyonu konusunda uzman firmalardan Almanya merkezli Festo, doğanın ilke ve prensiplerinden ilham alınarak teknik uygulamaların geliştirilmesi için oluşturulan "Biyonik Öğrenme Ağı" kapsamında yeni hazırladığı robotlarını tanıttı.
Festo'nun yeni robotlarından ilki doğanın en çalışkan canlılarından karıncalar örnek alınarak hazırlanan BionicANTS. Piezo elektronik altyapıları, pozisyon takibi için altlarında taşıdıkları optik fare sensörü, ortam izlemesi ve haritalandırma için stereo kameralar, kızılötesi optik sensörler ve obje taşıma / çekme için hareketli ön kıskaçlarıyla çalışma gösteren robot karıncalar, otonom olarak ön taraflarında yer alan antenleri üzerinden de 7.2 V gücündeki iki adet bataryalarını doldurabiliyorlar. Birbirleriyle sürekli olarak iletişim halinde kalan (Radyo modülü üzerinden) karıncalar, doğal yaşamdaki gibi karmaşık sorunlar karşısında otonom olarak karar verebiliyorlar ve bu doğrultuda da karmaşık sorunların altından beraber kalkabiliyorlar. Üretilme amaçları arasında bu ortak çalışma kuvvetini teknoloji dünyasına uyarlamak olan BionicANTS modelleri, Festo'nun diğer robotlarına oranla oldukça ufak (13.5cm) gövdeleriyle de teknik üretim tekniğinin geldiği son noktalardan bir tanesini gözler önüne seriyorlar.
Doğanın en çalışkanlarından en güzel canlılarına geçtiğimiz zaman ise karşımıza Festo eMotionButterflies çıkıyor. Kısa ömürleri ve birbirlerinden farklı inanılmaz desenleriyle dikkat çeken kelebekler odağında hazırlanan robot, Festo'nun oldukça uzman olduğu bir noktada yani uçabilen robotlar konusunda geliyor. Hatırlayacağınız üzere geçtiğimiz dönemde SmartBird isimli bir robot kuş modelini görücüye çıkartan (Video burada) şirket, yeni kelebeğinde de eski tecrübelerinden yararlanarak gelişmiş bir çözüm ortaya koyuyor. İlk defa yapay böcek formu ile ultra hafif gövde tasarımını birleştirdiği belirten Festo, kapalı alan GPS'i ile donattığı kelebekleriyle herhangi bir temas yaşanmadan toplu otonom uçuşların önünü aralıyor. Bu sayede ilerleyen dönem için fabrika içerisinde birbirine çarpmadan görev yapabilen robotların temelini oluşturan teknoloji devi, kelebeklerini 32 gram ağırlığında hazırlamış ve iki adet li-po batarya ile güç vermeyi başarmış. Bu bataryalar ile 4 dakika boyunca havada kalabilen eMotionButterflies, saniyede 2.5 metre uçabiliyor ve mikrokontrolcüleri sayesinde seri çalışma gösterebiliyorlar.
Festo'nun yine doğadan ilham alarak hazırladığı son robot birimi ise FlexShapeGripper adına sahip. Diğerlerinden farkı olarak sabit bir kol olarak hazırlanan robotik çözüm, Bukalemun'ların dilini merkeze oturtuyor ve bu odakta geliştirilen esnek silikon ağız bölümüyle yumurta dahil aklınıza gelebilecek her türlü objeyi zarar vermeden bir noktadan diğerine taşıyabiliyor. Aynı anda birden fazla objeyi kaldırabiliyor olmasıyla dikkatleri üzerine çeken robotik kol, yine diğer ürünlerin aksine hemen seri üretime dahil olabilecek bir yapıda geliyor.
Teknoloji dünyasının en ilginç firmalarından Festo'nun yeni robotları hakkında hazırlanan tanıtım videolarını direkt olarak aşağıda izleyebilirsiniz.
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü
GENEL İSTATİSTİKLER
4666 kez okundu.
11 kişi, toplam 11 yorum yazdı.
HABERİN ETİKETLERİ
Diğer Bilim