Anlık Bildirim

Geleceğin uçan otomobili hangisi olacak? [Anket#19]

Anket köşemizde bu hafta uçan otomobil olarak da adlandırılan kişisel hava araçlarını güvenlik, tasarım ve kullanım kolaylığı gibi farklı açılardan değerlendiriyoruz.

Geleceğin uçan otomobili hangisi olacak? [Anket#19] Tam Boyutta Gör
 

Airbus ve Uber gibi dev şirketlerin yanı sıra sadece dört mühendis ve birkaç doktora öğrencisi tarafından kurulan Lilium Aviation gibi küçük şirketler de bugün kişisel hava aracı geliştirmeye odaklanmış durumda. Uçan otomobil veya uçan taksi olarak da adlandırılan bu araçları önümüzdeki yıllarda çok daha farklı tasarımlarla ve teknik özelliklerle görebiliriz ancak şu an için çalışır bir prototipi olan araç sayısı oldukça az. Bugünkü anketimizde ilk uçuşlarını başarıyla tamamlamış olan kişisel hava araçlarını değerlendiriyoruz.



Lilium Jet 

Lilium Aviation şirketi tarafından geliştirilen ve VTOL(Dikey Kalkış ve İniş) desteğine sahip ilk jet olan Lilium Jet, 2017'nin başında ilk uçuşunu gerçekleştirmişti. Tamamen lityum-iyon bataryalardan güç alan Lilium Jet, saatte 300 kilometre hıza ulaşabiliyor. 300 kilometrelik uçuş menziliyle dikkat çeken Lilium Jet'in bu yılın sonuna kadar piyasaya sürülmesi planlanıyor. 




EHang 184 

Çinli drone üreticisi EHang tarafından geliştirilen ve uçan taksi olarak değerlendirilen EHang 184, görünüm itibariyle dev bir drone'u anımsatıyor. Saatte 130 kilometre hıza ulaşabilen Ehang 184, yerden 300 metre yükeklikte seyahat imkanı sunuyor. Lilium Jet gibi karbon salınımı yapmayan aracın pervaneleri bataryadan güç alıyor. 15 kilometre gibi nispeten düşük bir menzile sahip olan EHang 184, batarya tamamen şarj edildikten sonra ekonomik modda 25 dakika boyunca kullanılabiliyor. Aracın toplam taşıma kapasitesi ise 230 kilogram.




Flyer

Flyer, Google'ın çatı şirketi olan Alphabet'te yıllardır CEO koltuğunda oturan Larry Page'in öncülüğünde geliştirildi. VTOL desteğine sahip olan araç saatte 32 kilometre hızla hareket edebiliyor. Yerden 3 metre yükseklikte uçuş imkanı sunan Flyer, sadece 113 kilogram ağırlığında. Rakiplerine benzer şekilde karbon salınımı yapmayan aracın en büyük artısı ise uçuş lisansı gerektirmiyor oluşu. İki saatlik bir eğitimin ardından kullanılabilen Flyer, bataryanın tamamen şarj edilmesi halinde 20 dakika boyunca havada kalabiliyor.




Volocopter 2X

Alman girişimi Volocopter tarafından geliştirilen Volocopter 2X, şehir içi hava taşımacılığında kullanılmak üzere tasarlandı. 18 adet pervaneye sahip olan ve 290 kilograma kadar yolcu/yük taşıyabilen Volocopter 2X saatte 100 kilometre hızla hareket edebiliyor. Bataryalardan güç alan Volocopter 2X'in menzili ise 27 kilometre.




BlackFly

Kanadalı Opener şirketi tarafından geliştirilen BlackFly, 141 kilogram ağırlığıyla oldukça hafif bir araç. 30 dakikada tamamen şarj edilen ve 40 kiloemtre uçuş menzili sunan araç, basit bir eğitimden sonra kullanılabiliyor. Yani BlackFly'ı kullanmak için uçuş lisansına sahip olmak gerekmiyor. Saatte 100 kilometre hıza ulaşabilen BlackFly, farklı senaryolarda kullanılmak üzere otomatik eve dönüş sistemi ve paraşüt sistemi gibi yenilikleri de barındırıyor.




Vahana

Havacılık devi Airbus tarafından geliştirilen Vahana, ilk uçuşunu bu yılın başında tamamladı. Otonom uçuş yeteneğine sahip olan Vahana; 8 pervaneye ve VTOL desteğine de sahip. 5 metre yükseklikte hareket edebilen aracın menzili ve ulaşabileceği maksiumum hız ise şu an için belirsiz.




Transition

Uçan otomobil fikrine yönelik ilk çalışmaları başlatan şirketlerden olan Terrafugia şirketi tarafından geliştirilen Transition, içten yanmalı motor ve bataryalarla hibrit modda uçuş imkanı sunuyor. Saatte 160 kilometre hızla hareket edebilen Transition, 5 galon yakıt yakarak yaklaşık 643 kilometre boyunca uçabiliyor. Bir dakikadan daha kısa bir sürede uçuş modundan sürüş moduna geçen aracın kanatları, sürüş moduna geçildiğinde aracın çevresinde kıvrılarak karada yolculuğa olanak sağlıyor. 





Cora 

Larry Page'in kurduğu KittyHawk şirketi tarafından geliştirilen Cora, sahip olduğu 12 pervaneyle 900 metreye kadar yükselebiliyor. Satte 180 kilometre hızla hareket edebilen Cora, 100 kilometrelik uçuş menzili sunuyor. Uzun bir süredir Yeni Zelanda'da test edilen Cora VTOL desteği sayesinde piste ihtiyaç duymadan kalkış ve iniş yapabiliyor.



Sizce bu araçlardan kullanıcı için en güvenli olanı hangisi? Sizce bu araçlardan hangisi son kullanıcı ile ilk buluşan araç olur? Kullanışlılık açısından en beğendiğiniz araç hangisi? Tasarım anlamında en çok beğendiğiniz araç hangisi? Bu araçlardan birini kullanma şansınız olsa hangisini tercih edersiniz? Oy Ver 215 kişi oy verdi. Sonuçları Göster  
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
4964 kez okundu.
18 kişi, toplam 18 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
drone, anket ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim