Avustralyalı araştırmacılar bütün bir şehrin, viral hastalık dang'dan ilk kez korunduğunu söylüyor. Wolbachia adındaki bakterinin, hastalığın bulaşmasına engel olduğu biliniyor. Bu bakteriye doğal yollardan sahip olan sivrisinekler, Townsville şehrindeki diğer sivrisineklerle çiftleştirildi. Bu sayede 2014'ten beri şehirde dang humması görülmüyor.
Monash Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, çalışmalarının, sivrisinek kaynaklı zika ve sıtma gibi hastalıkları da durdurabileceğini ümit ediyor. Araştırmacıların hedefinde yine Avustralya'dan, Queensland tropik kasabası vardı. Wolbachia bakterisini taşıyan sivrisinekleri, 66 kilometrekarelik bir alan dahilinde serbest bıraktılar. Böylece bu sivrisinekler, bakteri taşımayanlarla çiftleşecek ve bakteri zamanla çok daha fazla sivrisineğe yayılacak. Bu sayede ilgili hastalık sivrisineklere bulaşamayacağı için, ısırdıkları insanlar da hastalanmayacak.
Profesör O'Neill şöyle diyor: "Townsville şehri örneği, kişi başı 15 Dolar civarında bir maliyetle, toplumun sivrisinek kaynaklı hastalıklardan etkili bir şekilde korunabileceğini gösterdi."
Program şu anda 11 ülkede çalışıyor. Ekip, çalışmalarını daha büyük ve fakir bölgelere yaymayı hedefliyor. Üstelik maliyeti kişi başına 1 Dolar'a düşürerek...
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
param olsa alacağım helikopter
Bu sadece başlangıç toplam 500 tane üretilmesi planlanıyor. Yerli ve ihracat amaçlı.