Kuzey yarım kürenin bir çok yerinde kışın en sert dönemleri yaşanırken bir çok insan uzun süreli yağışlar sebebiyle güneş ışığını bir süredir göremiyor. Hatta öyle ki bir çok konut için bile "güneş ışığı" alması fiyatının artmasında bir etken olabiliyor. Ancak Avrupa'lı şirket CoeLux güneş ışığını görünürde neredeyse birebir kopyalayan bir teknoloji geliştirdi.
Üreticinin açıklamasına göre Güneşten ışınların çıkması ve dünyamıza ulaşmasına kadar etkilendiği olayları binlerce kilometrelik atmosferik olaylar nanoteknoloji ile çok ufak bir alanda taklit edilerek benzer bir ışık yaratılabiliyor. Işık kaynağı olarak ise bugün bildiğimiz LED'ler kullanılmış durumda. Şirket ayrıca yeni geliştirmesiyle bir çok yayın ve araştırma kuruluşundan da ödül almayı başarmış.
Odanıza bir ışık demetinin sızmasına olanak veren bu teknolojinin belkide tek eksik yanı ışık kaynağının dinamik olmaması. Ayrıca ışığın bir kısmı tıpkı güneş gibi daha parlak ve sarı bir ışık yayarken diğer kısım ise gökyüzüne benzer bir renkte ışık veriyor. Bu ışık teknolojisi ultraviyole ışıkları taklit edemediği için altında kaldığınızda herhangi bir bronzlaşma veya güneşin verdiği diğer etkileri verme şansına sahip değil. Ancak günümüzde Çin gibi çok büyük sanayi ülkelerinde hava kirliğinin güneşi kapatma noktasına gelmesiyle hükümetin yapay güneş panelleri oluşturduğunu biliyoruz. Bilinç altında zamanın farkına varmamıza da olanak veren güneş ışığının çok yakın bir taklidine her an ulaşabilmek kapalı alanlarda kalan insanların (örn: bodrum katlarında çalışan insanlar) da gündüz olduğunu fark etmelerine yardımcı olabilir.
Güncelleme :
Yüksek teknoloji pencereyi Türkiye'ye Ağustos Teknoloji getiriyor. Ağustos teknolojinin sitesinden teknolojinin çalışması ile ilgili bir alıntı yapmak gerekirse :
CoeLux 3 önemli bileşeni bir araya getiriyor: Gün ışığının spektrumunu veren son teknoloji LED sistemi, güneş ile gökyüzü arasındaki sonsuzluk hissini veren sofistike bir optik sistem; ve Rayleigh saçılması sürecini sağlayan (gökyüzünün mavi gözükmesi hali) bir kaç milimetre kalınlığında nano parçacıklar. Bu mükemmel birleşim, bizlere iç mimaride sınırsız imkanlar sunan bir “yüksek teknoloji penceresi” sunuyor.
Türkiyeye getiren şirket ve teknoloji hakkında daha fazla bilgi için : http://agustos.com/coelux/
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz: