Bugün Resmi Gazete’de yayımlanan Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) düzenlemesi ile bankacılıkta yeni dönem başlıyor. Şubesiz olarak faaliyet gösterecek dijital bankalar hayatımıza giriyor.
Resmi Gazete’de yayımlanan Dijital Bankaların Faaliyet Esasları ile Servis Modeli Bankacılığı Hakkında Yönetmelik ile dijital bankaların faaliyet alanları ve şartları belirlendi. Karar 1 Ocak 2022’de yürürlüğe giriyor. Dijital banka olarak faaliyet göstermek isteyen firmaların BDDK’dan izin almaları gerekecek.
Dijital bankacılık nedir?
Dijital bankaların genel müdürlükleri haricinde hiçbir fiziksel şubesi, acentesi vs. olamayacak. Müşterilerine yalnızca internet üzerinden ve ATM’lerden hizmet sunabilecek. Bunlara ek olarak bir de müşteri şikayetlerini ele almak için fiziksel büroları bulunacak.
Daha önce elektronik para kuruluşları yalnızca internet üzerinden hizmet vermeye başlamıştı ancak bu kuruluşların hizmet alanları kısıtlıydı. Dijital bankalar, tıpkı normal bankalar gibi geniş hizmet seçeneğine sahip olacak.
Kredi verebilecek
Ödeme, para transferi, kredi kartı, mevduat hizmeti, döviz hesabı gibi hizmetlerin yanında bir de tüketici kredisi verebilecek. Müşterilerin aylık ortalama net gelirinin 4 katı kadar, aylık net gelirin tespit edilememesi halinde ise 10 bin liraya kadar kredi verebiliyor. BDDK bu oran ve tutarları zamanla değiştirebilecek. Yalnızca finansal tüketiciler ve KOBİ'ler kredi çekebilecek.
1 milyar lira sermaye şartı
Dolandırıcılığının önüne geçmek için dijital bankalara çeşitli şartlar getiriliyor. Bankaların faaliyet izni alabilmesi için asgari 1 milyar lira ödenmiş sermayeye sahip olması gerekecek. Ödenmiş sermaye tutar 2 milyar 500 bin lirayı aşan dijital bankaların faaliyet kısıtlamaları BDDK tarafından tamamen veya kısmen kaldırılabilecek.
BDDK’nın web sitesinden yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“Yeni düzenlemenin yürürlüğe girmesinin ardından yalnızca dijital kanallar üzerinden müşterilerine hizmet verecek olan bu bankalar, BDDK'ya başvurarak gerekli izinleri almaları halinde gelecek yıldan itibaren sektörde faaliyet göstermeye başlayabilecek. Şube olmaksızın sadece dijital kanallar üzerinden hizmet verecek bu bankaların hayatımıza girmesi ve servis bankacılığı yoluyla inovatif sayısız iş modeline imkan sağlaması, ülkemizin finans sektörü ve fintek ekosisteminin gelişimi için önemli bir dönüm noktası."
Kaynakça https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2021/12/20211229-6.htm https://www.bddk.org.tr/Duyuru/EkGetir/904?ekId=806 Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü
GENEL İSTATİSTİKLER
12310 kez okundu.
16 kişi, toplam 17 yorum yazdı.
HABERİN ETİKETLERİ
bddk, dijital bankacılık ve