Türkiye’de dijital ürün ve hizmetlerden 20 milyon TL’nin üzerinde gelir elde eden şirketlere, dijitalden elde ettiği hasılatının yüzde 7,5’i oranında Dijital Hizmet Vergisi uygulanıyor. Google, Apple, Facebook gibi dünyanın dev şirketlerinden ek vergi alınıyor. ABD, bu kararın ayrımcılık içerdiği gerekçesiyle Türkiye’ye yeni gümrük vergileri uygulayacağını açıkladı.
Türkiye’yi gümrük vergileriyle tehdit eden ve aylardır dijital hizmet vergisini kaldırması için uyaran ABD sonunda resmi adımı attı. Dijital Hizmet Vergisi uygulayan Türkiye’ye ve buna benzer ek vergiler uygulayan İngiltere, İtalya, İspanya, Hindistan ve Avusturya’ya bazı ürünler için yüzde 25 gümrük vergisi uygulayacak.
Hangi ürünlere ek vergi uygulanacak?
ABD Ticaret Temsilciği’nden yapılan açıklamaya göre gümrük vergisi uygulanacak ürünlerin Türkiye'den ithalat miktarının 310 milyon dolar değerinde olduğu belirtiliyor. Türkiye’den ABD’ye gidecek halı, çarşaf, sanat eserleri, seramik taşlar, porselen eşyalar, takılar ve altın ya da gümüşten yapılan çeşitli ürünlere yüzde 25 gümrük vergisi getiriliyor.
ABD, bu kararın alınmasında gerekçe olarak dijital hizmet vergisinde Amerikan şirketlere ayrımcılık yapıldığı, vergi şartlarının ABD’li şirketlerden ek vergi almak için özellikle belirlendiği düşünülüyor. ABD, ek vergi kararını açıkladı fakat henüz yürürlüğe sokmadı. OECD ve G20 süreçleri aracılığıyla uluslararası vergi konularında mutabakata varılmasına zaman tanımak amacıyla 180 güne kadar askıda olacağı belirtildi.
Devlet 1 milyar TL'nin üzerinde gelir elde ediyor
Dijital Hizmet Vergisi, 7 Aralık 2019 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanarak resmen hayatımıza girdi. 2020'de 1 milyar TL'nin üzerinde gelir elde edildi. 2021 yılı bütçe tahminlerine göre bu sene 1 milyar 424 milyon TL'lik gelir elde edilmesi bekleniyor.
Dijital ürünlerden veya dijital hizmetlerden elde ettiği geliri Türkiye’de 20 milyon TL'nin ve dünya genelinde 750 milyon avro'nun üzerinde olan şirketler, Türkiye’den elde ettiği hasılatının yüzde 7,5’lik bölümünü Dijital Hizmet Vergisi olarak ödeyecek.
Dijital ortamda sunulan ücretli veya ücretsiz sesli, görsel, ve dijital tüm içerikler Dijital Hizmet Vergisi kapsamına giriyor. Ödeme hizmetleri, dijital para, elektronik haberleşme hizmetleri, Ar-Ge merkezinde üretilen Ar-Ge ürünleri, bankacılık amacıyla sunulan hizmetler ve Özel İletişim Vergisi'ne tabi tutulan hizmetler Dijital Hizmet Vergisi'nden muaf tutulacak.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü
GENEL İSTATİSTİKLER
18539 kez okundu.
35 kişi, toplam 36 yorum yazdı.
HABERİN ETİKETLERİ
Türkiye Haberleri, ABD ve