- Distopya nedir ❓
- Distopya örnekleri 🔎
- En iyi distopya kitapları 📚
- En iyi distopya filmleri 🎬
- Ütopya ve Distopya arasındaki farklar 🆚
- Yorumlar
Distopya kelimesini duyduğunuzda aklınıza ne geliyor? Kaos, adaletsizlik ve büyük acılarla dolu bir toplum mu yoksa bir zamanlar bildiğimiz her şeyin tanınmayacak şekilde değiştiği kıyamet sonrası bir dünya mı? Eğer kafanızı dolduran imgeler bunlarsa, o zaman distopyanın ne demek olduğunu anlamak için doğru yoldasınız demektir. O halde distopya nedir, tanımlayıcı özellikleri nelerdir, edebiyat ve filmden bazı örneklerle açıklayalım.
Distopya nedir ❓
Distopya, yaşam koşullarının aşırı derecede kötü olduğu, yoksunluk, eşitsizlik ve baskıcı toplumsal düzenin hakim olduğu hayali bir yer veya durum olarak tanımlanabilir. Bu terim, 1868 yılında İngiliz filozof ve ekonomist John Stuart Mill tarafından ortaya atılmıştır.
Distopya, adaletsizliğin olduğu hayali bir durum veya toplumdur. Bu toplum doğası gereği genellikle kıyamet sonrası veya totaliterdir. Başka bir deyişle her şeyin olabildiğince kötü olduğu bir dünyadır. Distopyalar birkaç temel özellikle karakterize edilir.
- Kontrolcü, baskıcı bir devlet: Distopyada hükümet, insanların kişisel yaşamları da dahil her şey üzerinde tam kontrole sahiptir.
- Kısıtlanmış özgürlük: Distopyadaki insanların çok az kişisel özgürlükleri vardır ya da hiç yoktur. İstediklerini yapamaz veya söyleyemezler ve yaşamları devlet tarafından kontrol edilir ve izlenir.
- Eşitsizlik: Distopik bir toplumda zenginlerle fakirler arasında net bir ayrım vardır. Zenginler lüks içinde yaşarken fakirler acı çeker.
- Propaganda: Hükümet insanları kontrol etmek ve hizaya sokmak için propaganda kullanır. Distopik dünyada geçen bir kitap okuduğunuzda veya bir film izlediğinizde bu unsurların olduğunu sıklıkla görürsünüz.
Distopya örnekleri 🔎
En iyi distopya kitapları 📚
- 1984 - George Orwell
- Otomatik Portakal - Anthony Burgess
- Cesur Yeni Dünya - Aldous Huxley
- Beni Asla Bırakma - Kazuo Ishiguro
- Zaman Makinesi - H.G. Wells
- Sineklerin Tanrısı - William Golding
- Fahrenheit 451 - Ray Bradbury
- Mülksüzler - Ursula K. Le Guin
- Karanlığın Sol Eli - Ursula K. Le Guin
- Açlık Oyunları - Suzanne Collins
En iyi distopya filmleri 🎬
- The Hunger Games
- Mad Max
- Blade Runner 2049
- Elysium
- Interstellar
- 12 Monkeys
- The Matrix
- Terminator
- I, Robot
- Oblivion
Ütopya ve Distopya arasındaki farklar 🆚
- Yazarın amacı: Ütopya yazarları, içinde yaşadığımız toplumdan daha iyi görünen bir toplumdu tasvir etmeyi amaçlarken, distopya yazarları daha kötü dünyalar hayal eder. Distopik yazarlar genellikle içinde bulunduğumuz toplumdaki kusurlara dikkat çekerler veya bunları abartırlar.
- Anlatım tarzı: Ütopyalar, okuyucunun uzaya veya zamanda başka bir yere gitmesine olanak tanıyan bir rehber içeren anlatı kullanma eğilimindedir. Distopikler, okuyucuyu doğrudan dünyaya sürükler ve distopik ayrıntıları sıradan şeyler olarak ele alır.
- Temalar: Ütopikler, umut, uyum, bolluk, olasılık, barışı vurgular. Distopikler, korku, izole olma, gözetim, kontrol ve manipülasyona dikkat çeker.
- Rüya vs Uyarı: Ütopikler, bazen şimdiki zamandan tamamen farklı olan daha iyi bir gelecek hayal eder. Distopyalar, içinde bulunduğumuz topluma karşılık gelir ve uyarıcı dersler sunar. Distopya kitap yazarları, bize değiştirmemiz veya kaçınmamız gerektiğine inandıkları bir gelecek sunar.
Bu rehber yazıda Matrix, Black Mirror, Açlık Oyunları gibi yapımlar söz konusu olduğunda geçen "Distopya" teriminin ne olduğunu açıkladık. Distopya'nın Türkçesi nedir? Distopik düşünce tarzı nasıl olur? Ütopya ile aralarındaki farklar nedir? gibi sıkça sorulan soruların yanıtını bulabilirsiniz.
Kaynakça https://en.wikipedia.org/wiki/Dystopia https://www.imdb.com/list/ls089964733/ Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
ya yeni video ekleyin ya da bu videoyu kaldırın
1 yaz kısa süre kullanım için ideal,
Hawli
Çok eğlenceli görünüyor :))
Baya eğlenceli görünüyor :)
Eğlenceli görünüyor
mars için birebir :)
Son derece farklı bir alet :D
çöp
türkiyede satılmıyor mu daha?
@ccguven evine giren surilere yemek olmuş ilk işleri yemek değilmiş...
Yine mi piramit ( sürekli gördüğüm masonik sembolleri vurguluyorum, istatistikleri bilelim, yerlileriyle iş yapmayalım )
Yurtdışı fiyatı bile 9k olunca insanın hevesi kaçıyor
Benim oğlana alayım bi tane
Efsane Türkiye’ye gelse alırım..
O ışık efektleri sadece yanlarda değil üstte de olmalıydı. Böylece tabancayı kullanan, kafasını yana eğmek zorunda kalıp, fıtık olmaz.
Mukemmel bir silah acaba ne kadar hızlı atıyor. [resim] [resim]
Fiyat makul olsa efsane olur gerçekten ya.
Vay bee, bu cihaz xiaomi çıktı ben de diyordum kim üretmiş..
hocam 4x daha iyi direk hs attirir