İlk cihaz üretime hazır
Onaylanan ilk cihaz, Orta kızılötesi ELT Görüntüleyici ve Spektrograf (METIS) oldu. Cihaz, yakın zamanda son tasarım incelemesinden geçerek üretime hazır hale geldi. Gökbilimciler, gaz ve tozla dolu gezegen oluşturan diskleri görüntülemek için cihazın orta-kızılötesi görüşünü kullanacaklar. Toz parçacıkları görünür ışığı absorbe ettiği için, bu konumları incelemek için orta kızılötesi görüntülemeye ihtiyaç duyuluyor. METIS ile elde edilecek bilgiler galaksilerin oluşumu ve evrimi hakkındaki anlayışımızı şekillendirebilir.
Hubble'dan daha keskin görüntüler yakalayacak
Tamamlandığında ELT yer teleskobu türünün tek örneği olacak. Görünür ve kızılötesi ışık dalga boylarını kullanarak evreni keşfedecek teleskobun, tarihin en iddialı bilimsel ve mühendislik projelerinden birisi olduğu belirtiliyor.
ELT, gelişmiş araçlarıyla, diğer yıldızların etrafında Dünya benzeri gezegenlerin varlığı, güneş sistemimiz dışında yaşam belirtileri ve en eski galaksilerin oluşumu ve evrimi gibi evrenimizle ilgili temel soruları yanıtlamaya çalışacak. 3000 tonluk devasa teleskobun 2028 yılında bilimsel faaliyetlere başlaması bekleniyor.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
Bana çok korkutucu geliyor bunlar.