AMD kullanıcılar tarafından uzunca bir süredir merakla beklenen çift çekirdekli yeni işlemcileriyle yine donanım dünyasının öncelikli gündem maddelerinden birini oluşturacak gibi görünüyor. İlk detaylarını bir süre önce verdiğimiz çift çekirdekli Athlon II X2 250 ve Phenom II X2 550 Black Edition işlemcileriyle ilgili akılları kurcalayan belkide en önemli soru Şubat ayında pazara sunulan üç çekirdekli Phenom II X3 işlemci ailesinde olduğu gibi kapalı olan çekirdeklerinin açılıp açılamayacağı idi. Zira bilindiği üzere 45nm üretim teknolojisiyle hazırlanan, Callisto ve Regor kod adlı Phenom II X2 550 Black Edition ve Athlon II X2 250 modelleri aslında çift çekirdekli doğal tasarıma sahip değiller. Peki bu işin aslı nedir ?
Daha önce yayımladığımız video incelememizde Türkiye'de ilk defa üç çekirdekli Phenom II X3 işlemcilerinin bir kısmını denemiş ve dördüncü çekirdeğin açılabilme olasılığını masaya yatırmıştık. Yine bu inceleme ve haberlerimizde belirttiğimiz gibi AMD üretim şartları, pazar koşulları ve model konumlandırma stratejileri ışığında dört çekirdekli işlemci tasarımlarında çekirdek kapatma yoluna giderek daha düşük performanslı fakat aynı zamanda daha ekonomik işlemci çözümlerini endüstrinin beğenisine sunduğundan bahsetmiştik. Tabii çekirdek veya çekirdekleri kapatılan işlemcilerin bir kısmında, kapatılan çekirdekler kullanılamaz haldeyken "şanslı" olan kısımda ise aslında bu çekirdekler sağlam ve kullanılabilir durumda.
Üzerine tıklayarak büyütebilirsiniz!
Peki AMD'nin çift çekirdekli yeni işlemcilerinde kapalı olan diğer iki çekirdek açılabiliyor mu? Bu sorunun cevabı evet. Yine Türkiye'de ilk defa AMD'nin 102$ seviyesinden pazara sunmayı planladığı Phenom II X2 550 Black Edition işlemcisini test merkezimizde masaya yatırdık ve yaptığımız çalışmalar sonucunda kapalı durumdaki diğer iki çekirdeğin de açılarak sadece 102$'a dört çekirdekli bir işlemci sahibi olunabileceğini tanık olduk. Üç çekirdekli Phenom II X3 işlemcilerindeki gereksinimler Phenom II X2 için geçerli olacak gibi görünüyor. Zira biz kapalı olan diğer iki çekirdeğin açılabilmesiyle ilgili tüm çalışmalarımızı ACC (Advanced Clock Calibration) teknolojisinin desteklendiği bir anakart üzerinde yaptık.
Bilindiği üzere ACC teknolojisi AMD'nin ilk defa geçtiğimiz Temmuz ayında duyurduğu SB750 güney köprüsü ile birlikte anons edildi. Merak edenler için 790GX yonga setli anakartların tamamında ve 790FX yonga setli yeni anakartların bazılarında SB750 köprüsüne yer verildiğini de belirtelim. Biz yaptığımız çalışmalarda Asus'un M3A78-T anakartını kullandık. Ayrıca testlerimiz esnasında bize bellek olarak Walton Chaintech tarafından hazırlanan 2x2GB APOGEE 1066MHZ DDR2 bellek kiti ve ekran kartı olarak ta işlemcili Sapphire HD 4870 X2 eşlik etti. BIOS üzerinden ACC özelliğinin aktif edilmesiyle açılabilen kapalı çekirdeklere geçmeden önce işlemcinin detaylarına bir göz atmakta fayda var.
Çift çekirdekli Phenom II X2 550BE'nin standart ve 3.82GHz'deki testleri - Hız aşırtmada standart soğutucu kullanılmıştır
AMD'nin Phenom II X2 550 Black Edition standart olarak 3.1GHz'de çalışıyor. 45nm üretim teknolojisiyle hazırlanan ve 1MB L2 bellek kapasitesine sahip olan işlemci üzerinde ayrıca 6MB büyüklüğünde L3 bellek te bulunuyor. Soket AM3 formunda olan ve kombo bellek kontrolcüsü ile gelen işlemci tercih edilecek anakara göre DDR2-1066MHz veya DDR3-1600MHz belleklerle kullanılabilecek. Isıl güç tasarımı 80 Watt olarak belirlenen işlemci, Black Edition serisi altında hazırlandığı için çarpan kilidi açık olarak geliyor ve bu açıdan özellikle hız aşırtma tutukunlarına yeni fırsatlar sunacak gibi görünüyor. Belirttiğimiz gibi yurt dışı satış fiyatınn 102$ olması beklenen işlemcinin genel özellikleri ana hatlarıyla bu şekilde.
BIOS üzerinden ACC özelliğini açarak başladığımız çalışmalarda Phenom II X2 Black Edition işlemcisinin kapalı olan diğer iki çekirdeğini devreye sokmayı başardık. Tabii kapalı olan çekirdeklerin sağlıklı ve tutarlı çalışabilmesi için bazı ince ayarlar yapmamız gerekti. Çalışmalarımız sonucunda açmayı başardığımız kapalı iki çekirdekte de kararlılık sağlayabilmek için saat hızlarını düşürmemiz gerekti. İlk etapta Phenom II X2 550 Black Edition işlemcisinin saat hızını 1.5GHz'e çektik ve çalışma gerilimini yükselttik. 1.3v olan standart çalışma gerilimini 1.5v seviyesine çıkarttığımız Phenom II X2 550 Black Edition, bu şekilde 1.8GHz'de kararlı bir şekilde çalışabildi ki biz de zaten o hızda testleri tamamlamayı başardık.
Farklı kategorilerde hız aşırtma rekorları ve yarışma dereceleri bulunan test editörümüz Recep "hey" Kulan işlemci ile yaptığı denemelerde dört çekirdek aktif olarak 1.8GHz'de test almayı başardı. Ayrıca Recep ile konuşmamızda işlemci seri numarasına göre daha iyi sonuçlar alınabilme ihtimali olduğundan da bahsetti. Yapılan çalışma sonucunda 102$'lık dört çekirdekli işlemcimizle elde ettiğimiz performans kazanımı net bir şekilde görebilmek için işlemcileri çok çekirdek destekli Cinebenc testine tabii tuttuk. Haber içerisindeki tablolardan da görebileceğiniz üzere 1.8GHz'de çalışan dört çekirdek aktif Phenom II X2 550BE, çift çekirdekli standart duruma göre çok daha yüksek performans verebiliyor.
Phenom II X4 işlemcileriyle 2009 yılına hızlı bir giriş yapan hemen ardından da önce DDR3 destekli Soket AM3 işlemcileriyle gündeme gelen AMD, üç çekirdekli Phenom II X3 720 işlemcisinde dördüncü çekirdeğin açılabilmesiyle sansasyon yaratmaya başarmıştı. Arkasına aldığı rüzgarla ilk çeyrekte pazar payını arttırmayı başaran AMD, Computex fuarı ile birlikte kullanıcıların beğenisine sunmayı planladığı çift çekirdekli işlemcileriyle de iddiasını sürdürecek gibi görünüyor. Zira yurt dışında 102$'a satılacağı belirtilen Phenom II X2 550 Black Edition işlemcisi yaptığımız çalışmadan da görülebileceği üzere diğer iki çekirdeğinin açılabilme ihtimaliyle önümüzdeki günlerde çok konuluşacak gibi görünüyor.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü
GENEL İSTATİSTİKLER
14247 kez okundu.
21 kişi, toplam 25 yorum yazdı.