Dünyada 65’i aşkın ülkede, Türkiye’de ise 6 kişide tespit edilen Omicron varyantı hakkında ilk tatsız olay yaşandı. Dünyada Omicron varyantı kaynaklı ilk ölüm gerçekleşti. İngiltere Başbakanı Boris Johnson, en az bir hastanın öldüğünü doğruladı. Net sayıyı açıklamadı. Ayrıca Omicron vakalarında hastaneye yatışların başladığını hafife ve Omicron'un hafife alınmaması gerektiğini vurguladı.
Omicron varyantının etkisinin arttığına dikkat çeken Boris Johnson, şunları söyledi:
“Ne yazık ki evet, Omicron vakaları hastaneye kaldırılıyor ve ne yazık ki Omicron’lu en az 1 hastanın öldüğü doğrulandı. Bence bunun bir şekilde virüsün daha hafif bir versiyonu olduğu fikrini, bence bunu bir tarafa koymalı ve sadece nüfus içinde hızlandığının farkına varmalıyız. O yüzden yapabileceğimiz en iyi şey, hepimizin güçlendirici aşılarını alması.”
İngiltere’de dün 1.239 yeni Omicron vakası bildirildi ve toplam Omicron vaka sayısı 3 bin 137’ye ulaştı. Dünya genelinde ise 8 bin 794 Omicron vakası bildirildi, 77 bin 956 vaka ise şüpheli olarak açıklandı.
Omicron varyantı nedir?
Dünya genelindeki bağışıklık oranı arttıkça Covid-19 da kendini geliştiriyor. Delta varyantının ardından şimdi de ilk Covid-19'a göre en az 50 defa mutasyon geçirdiği tahmin edilen B.1.1.529 kod adlı varyanta DSÖ tarafından Omicron adı verildi. Omicron varyantı Güney Afrika'da ortaya çıktı. İlk belirlemelere göre Delta varyantına göre daha fazla bulaşıcılığa sahip ancak Delta varyantına kıyasla daha hafif etki ediyor. İngiltere'deki ilk ölüm ise bu konudaki fikirlerin değişmesine neden olabilir. İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Omicron'lu vakalarda hastaneye yatışların başladığını açıkladı.
BioNTech aşısı Omicron karşısında zayıf kalıyor
Dünya genelindeki ilk çalışmalara göre Omicron’un bir kaçış varyantı olduğu ve saldırgan Spike proteinlerinin çok sayıda mutasyona uğradığı tahmin ediliyor. BioNTech, Moderna gibi mRNA aşılar, Covid-19'un yalnızca Spike proteinlerine karşı antikorlar üreterek savunma sağlıyor. Omicron'un Spike proteinleri çok defa mutasyona uğradığı için mRNA aşıların antikorları zayıf kalıyor. İnaktif aşılar ise koronavirüsün Spike proteinlerinin yanı sıra N ve M proteinlerine karşı da antikor ürettiği için daha etkili savunma sergiliyor. mRNA aşıların formülünün yenilenmesi gerekebilir.
BioNTech'ten yapılan açıklamada, laboratuvar çalışması sonuçlarına göre aşının ikinci dozunun Omicron varyantına karşı daha az etkili olduğu tespit edildi. Aşının üçüncü dozunun Omicron'u nötralize edici antikorlar sağladığının ortaya konulduğubildirildi. Üçüncü dozun uygulanması için çağrı yapıldı. Omicron varyantına karşı yeni bir aşı gerekip gerekmediği bilinmiyor. Yeni aşı gerekirse en erken Mart 2022'de hazır olacak.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü
GENEL İSTATİSTİKLER
6300 kez okundu.
19 kişi, toplam 22 yorum yazdı.
HABERİN ETİKETLERİ
Omicron, Popüler Bilim ve Covid-19