Dünyadaki birçok ülkenin aşı tedarik edebilmesiyle birlikte en yaşlılardan en gençlere doğru aşı yapılmaya başlandı. Yüksek yaşlardaki vatandaşların aşı olması gereği pek az tartışılmışken, çocuk yaşlardaki kişilerin aşılanması fazlasıyla tartışma konusu edildi. Hatırlarsak Türkiye'de de geçtiğimiz günlerde okulların açılmasıyla birlikte 12 yaş ve üstüne aşı hakkı tanınmıştı. Peki dünyadaki diğer hangi ülkeler çocuklara aşı hakkı tanıdı?
Avrupa'da çocukların aşılanması
Avrupa'da Mayıs ayından itibaren Avrupa İlaç Ajansı (EMA) tarafından 12-15 yaş arasındakilere Pfizer-Biontech aşısının yapılmasına onay verilmişti. Daha sonrasında ise Avrupa Birliği'ndeki (AB) farklı ülkeler farklı aşı takvimleri izlediler.
Danimarka'da 12-15 yaş arasındakilerin ve İspanya'da da 12-19 yaş arasındaki kişilerin büyük çoğunluğuna tek doz aşı yapıldı. Öte yandan Danimarka, AB'de şu an bütün karantina önlemlerini kaldıran yegane ülke konumunda.
Fransa da benzer şekilde 12-17 yaş arası çocukların %66'sına şimdiden tek doz aşı uyguladı. Bununla birlikte çocukların %52'si iki doz aşı oldu. Dahası Ekim ayı itibariyle ülkede aşı pasaportu 18 yaş altına doğru genişletilecek. Bu uygulamada çocuklar müzeye, sinemaya, restorana ve diğer iç mekanlara girerken aşılı olduklarını veya negatif Covid-19 testlerin göstermek zorunda kalacaklar.
Almanya'da ise Delta varyantının hızlı yayılmasından ötürü Ağustos ayından itibaren 12 yaş ve üstüne aşı hakkı tanınmıştı. Ayrıca Haziran ayında Almanya'daki uzmanlar aşının kronik hastalığı olan 12-15 yaşlar arasına yapılmasını tavsiye etmişti.
İsveç'te 12-15 yaş arasındaki akciğer rahatsızlığı olan veya riskli sağlık durumundaki çocuklara aşı yapılıyor. Norveç'te ise 12-15 yaş arası çocuklar aşı olabiliyor ancak tek doz aşı hakkına sahipler.
Daha önce dediğimiz gibi 6 Eylül'den itibaren Türkiye'de 12 yaş ve üstü bütün kişilere aşı hakkı tanındı. Daha öncesinde 18 Ağustos'tan itibaren 15 yaş üstüne aşı hakkı tanınmıştı. Bununla beraber 12 yaş üstü kronik hastalığı olan çocuklar da Ağustos'ta aşı takvimine dahil edilmişti.
ABD ve Kanada
ABD ve Kanada'da 12 yaş üstüne aşılar Mayıs ayından itibaren onaylanmıştı. Temmuz ayında ABD'deki 12-17 yaş arasındaki kişilerin %42'sine tek doz, %32'sine ise iki doz Pfizer veya Moderna aşısı uygulandı.
ABD Salgın Hastalıkları Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC), Covid -19 nedeniyle hastaneye başvuran çocukların sayısının, düşük aşılama oranlarına sahip eyaletlerde 3-4 kat daha fazla olduğunu bildirdi. Bir grup okulda ise yöneticiler, derslere girmek için aşının 12 yaş üstüne zorunlu tutulması yönünde karar aldı. Bazı veliler bu karara itiraz ediyor.
Los Angeles'ta bu zorunluluk 600 bin çocuğu kapsayacak şekilde genişletildi. New York'ta ise okul çalışanlarına aşı zorunluluğu getirildi. Pfizer, Covid-19 aşısını daha da küçük çocuklar üzerinde denemeye başladı. 5-11 yaş arasındaki çocuklara ait ilk sonuçlar Eylül ayında, daha küçük yaştaki çocuklara ait sonuçlar ise yıl sonunda bekleniyor.
Çin ve Sinovac'ın yapıldığı yerler
Çin'de Haziran ayından itibaren 3-17 yaş arasındaki çocuklara Sinovac aşısı yapılmaya başlandı. Çin, bu yaştaki (3 yaş) çocuklara aşı uygulamaya başlayan ilk ülke oldu. 1,4 milyar nüfusa sahip ülkede yıl sonuna kadar nüfusun %80'inin aşılanması için 18 yaş altının da aşılanması gerekiyor. Öte yandan Çin'de aşı olmak vatandaşların isteğine bağlı gibi görünse de bazı yerel yönetimler tüm ailesi iki doz aşı olmayan çocukların kabul edilmeyeceğini açıkladı.
Şili'de de Sinovac aşısı 6 yaş ve üzerine uygulanmaya başlandı. Dahası Sinovac tarafından yapılan bir açıklamada, aşıların Güney Afrika'da 6 aylık bebeklerden 17 yaşındakilere kadar denendiği söylendi.
Hindistan
Genç nüfusun çok yoğun olduğu Hindistan'da ise salgının başından bu yana aşağı yukarı çocukların %60'ı koronavirüse yakalandı. Bu anlamda bu genç nüfus, bir nebze bağışıklık kazandı. Ağustos ayında ise yerel Zydus Cadila firmasına ait aşıların 12 yaş ve üzerine kullanımına onay verildi. Bu aşı 3 doz olarak yapılıyor.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü
GENEL İSTATİSTİKLER
6204 kez okundu.
11 kişi, toplam 11 yorum yazdı.
HABERİN ETİKETLERİ
çocuk aşısı, sinovac ve