Karmaşık, eğrisel şekli ile evrenin geometrisini yansıtacak şekilde dizayn edilmiş astronomi müzesi içinde çeşitli sergiler, bir planetaryum, bir gözlemevi ve 24 metre uzunluğunda bir güneş teleskobu bulunuyor. Yakşlaşık 40 bin metrekarelik bir alana inşa edilen müzeyi 2014 yılında düzenlenen yarışmayı kazanan ABD’li şirket Ennead Architects tarafından tasarlandı.
Baş tasarımcı J.Wong yaptığı açıklamada binanın, astronomiden ilham alınan mimarinin somutlaştırılmış şekli olacağını ifade etti. Wong ve ekibi binanın mimarisinde düz duvar kullanmayarak ziyaretçilere evrenin sürekli hareketliliğini göstermek istedi.
“Evrenler gerçek bir karşılaşma”
Ziyaretçiler binanın çatısından bir ay gibi yükselen planetaryumla karşılaşacaklar. Bu yapı insanlara adeta ağırlıksız bir şekilde havada süzülüyor hissi verecek. Ayrıca binanın çatısının tepesinde bulunan bir cam kubbe ziyaretçilere geceleri gökyüzünü görme imkânı tanıyacak. Bu kubbe yapılan bir basın toplantısında “evrenle gerçek bir karşılaşma” olarak tanımlanmıştı.
Müzede ziyaretçilerin astronomi, bilim hakkında bilgi edinmeleri yardım etmek için sanal gerçeklik, arttırılmış gerçeklik gibi teknolojiler de yer alacak.
Wong ek olarak, insanların evrende bilinen tek yaşama ev sahipliği yapan dünyanın özel doğasını anlamalarını istediğini söyledi.
Şanghay Astronomi Müzesi 16 Temmuz Cuma günü ziyarete açılacak.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz: