Anlık Bildirim

Dünyanın ilk mRNA akciğer kanseri aşısı Türkiye dahil 7 ülkede denenmeye başladı

Türkiye'nin de aralarında bulunduğu 7 ülke, en sık görülen akciğer kanseriyle mücadele etmek ve nüksetmesini önlemek amacıyla tasarlanan dünyanın ilk mRNA akciğer kanseri aşısını test etmeye başladı.
Dünyanın ilk mRNA akciğer kanseri aşısı için denemeler başladı Tam Boyutta Gör
Dünyanın ilk mRNA akciğer kanseri aşısı denemesi, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu yedi ülkede başlatıldı. Bu çığır açıcı çalışma, kanser tedavisinde devrim yaratma potansiyeline sahip. Dünya genelinde akciğer kanseri, her yıl yaklaşık 1.8 milyon insanın hayatını kaybetmesine neden olarak, en fazla ölümle sonuçlanan kanser türü olarak öne çıkıyor. Özellikle hastalığın ileri evrelerinde, tümörlerin vücudun diğer bölgelerine yayılması durumunda, hayatta kalma oranları oldukça düşük seyrediyor.

Akciğer kanseri için ilk aşı

BioNTech tarafından geliştirilen ve BNT116 olarak adlandırılan aşı, en yaygın akciğer kanseri türü olan küçük hücreli olmayan akciğer kanserini (NSCLC) hedef alıyor. Aşının amacı, bağışıklık sistemini bu tür kansere özgü tümör belirteçlerini tanıyıp saldırması için eğiterek, kanser hücrelerini yok etmek ve tekrar oluşmalarını engellemek.

Türkiye, Birleşik Krallık, ABD, Almanya, İspanya, Macaristan ve Polonya’da yürütülen bu deneme, akciğer kanseri tedavisinde önemli bir adım olarak görülüyor. Akciğer kanseri, dünya genelinde en fazla ölüme yol açan kanser türü olup, özellikle ileri vakalarda hayatta kalma oranları oldukça düşük olan bir hastalık.

Dünyanın ilk mRNA akciğer kanseri aşısı için denemeler başladı Tam Boyutta Gör
34 araştırma merkezinde yürütülen birinci faz klinik deneme kapsamında yaklaşık 130 akciğer kanseri hastası, bu yenilikçi aşı ile birlikte immünoterapi tedavisi alacak. BNT116’da kullanılan mRNA teknolojisi, COVID-19 aşılarındaki teknolojiye benzer şekilde çalışıyor; bağışıklık sistemini kanser hücrelerine saldırması için uyarırken, sağlıklı hücrelere zarar vermiyor.

Denemeye katılan ilk hastalardan biri olan 67 yaşındaki bilim insanı Janusz Racz, bilime katkı sağlama inancıyla bu denemeye katıldığını belirtti. Racz, Mayıs ayında teşhis edildi ve bu yeni tedavinin kanserini ortadan kaldırmasına ve küresel çaptaki etkili kanser tedavileri geliştirme çabalarına katkıda bulunmasını umuyor.

BNT116 aşısının denemeleri, gelecekte akciğer kanseri tedavisinde standart bir uygulama haline gelerek, birçok hastanın hayatını kurtarma potansiyeline sahip. Deneme sonuçlarına göre, aşının ikinci ve üçüncü fazları da gerçekleştirilerek, dünya genelinde yaygın kullanımı planlanıyor. Bu da aşının dünya genelinde standart bir tedavi haline gelmesi ihtimalini doğuruyor.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
4066 kez okundu.
20 kişi, toplam 20 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
BNT116, aşı ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim