- Tozdan en çok endişe duyanlar: Türkler
- Temizlik sıklığını artırmada birinciyiz
- En çok havadaki tozlardan rahatsız oluyoruz
- Ev tozu akarları hakkında yeterli bilgimiz yok
- Evlerdeki doğru alanlar doğru yöntemlerle temizleniyor mu?
- Birden fazla elektrikli süpürgesi olanlar çoğunlukta
- Evcil hayvanların risk unsuru gözardı ediliyor
- Dyson elektrikli süpürge teknolojisi neler vaat ediyor
- Yorumlar
İngiliz teknoloji devi Dyson, insanların temizlik alışkanlıklarını ve davranışlarını ortaya koyan 2021 yılı küresel toz araştırmasını yayınladı. Şirketin ilkini 2020'de paylaştığı rapor aynı zamanda ev tozu ve bunun sağlığımız üzerindeki etkileri konusundaki farkındalığı da ölçüyor.
Küresel toz araştırmasına bu sene ilk defa Türkiye'de dahil oldu. Dünya çapında 11 ülkeden 12.309 katılımcı ile gerçekleştirilen çalışma, ülkemizde yaşayan insanların temizlik alışkanlıklarına ilişkin çarpıcı detayları görmemizi sağlıyor. Özellikle de pandemiyle birlikte "endişenin" daha baskın hale geldiğini görüyoruz.
Tozdan en çok endişe duyanlar: Türkler
Çin'de patlak veren ve daha sonra tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19 salgınıyla birlikte insanlar, evlerindeki hijyen konusunda daha fazla endişe duymaya başladı. Türk insanı olarak bu konuda başı çekiyoruz. Araştırmada yer alan verilere göre ülkemizde her 5 kişiden 2'si haftada 5 ila 7 kez evini temizliyor.
Hijyen konusunu daha ileri seviyeye taşıyanlar da var. Türkiye'de her 5 kişiden 4'ü ayda en az bir kez derinlemesine temizlik yapıyor. Koronavirüs yüzünden temizlik yapma sıklığının arttığını söyleyenlerin oranı bu sene de oldukça yüksek. Zira katılımcıların %46'sı pandemi öncesine göre daha fazla temizlik yaptığını belirtiyor.
Temizlik sıklığını artırmada birinciyiz
Temizlik sıklığını artırma konusunda yine birinciliği kimseye kaptırmıyoruz. Rapor, Türkiye'de her 3 kişiden 2’sinin daha sık temizlik yaptığını ortaya koyuyor. Küresel toz araştırmasının gün ışığına çıkardığı en net sonuç; Türk katılımcıların, diğer ülkelere göre temizlik konusunda çok daha fazla hassas olması.
Dünya genelindeki diğer katılımcılar %44’lük bir oranla yalnızca evleri tozlu olduğunda veya yerde görünür toz ve kir olduğunda temizlik yapmaya motive oluyorlar. Bu oranın 2020'de %33 seviyesinde olduğunu hatırlatalım. Ayrıca katılımcıların %56'lık bölümü temizliği rutin bir aktivite gibi görüyor.
En çok havadaki tozlardan rahatsız oluyoruz
Dışarıdan evlerine toz ve polen getirme konusunda endişe duyanların oranında da artış söz konusu. Diğer ülkelere kıyasla Türkiye'de yaşayan insanların %46'sı bu konuda oldukça endişeli. Eve girmeden önce kıyafetlerini silmeye geçen yıla göre daha fazla önem gösterenler ise Çin, Fransa ve Birleşik Krallık'ta yaşayanlar olarak sıralanıyor.
Türkiye'ye baktığımızda her 3 kişiden 2'sinin eve girer girmez kıyafetlerini değiştirdiğini görüyoruz. Araştırmaya katılan vatandaşlarımızın %28’i zeminlerdeki, %35’i ise havadaki tozlardan rahatsız oluyor. Diğer ülke katılımcıları için ise bu oranların sırasıyla %37 ve %27 olarak istatistiklere yansıdığını görüyoruz.
Ev tozu akarları hakkında yeterli bilgimiz yok
Türkiye’de yaşayanlar tozu sağlıklarını etkileyen bir faktör olarak görüyor. Katılımcıların %43'ünün evlerindeki tozu yok etmek istemesinin nedeni herkese sağlıklı bir ortam oluşturmak. Ancak buna rağmen tozun içeriği ve toz akarlarının hangi durumlarda ve ortamda ürediğine dair yeterli bilgiye sahip olmamaları dikkat çekiyor.
Dyson'da Mikrobiyoloji Araştırma Görevlisi Monika Stuczen, insanların temizlik alışkanlıklarına dair; "Birçok toz partikülü mikroskobik boyutta olduğundan, insanların yalnızca zeminde görünür toz tespit ettiklerinde temizlik yapmaları endişe verici bir durum. Aslında tozlar görünür olduğunda, evlerde toz akarları olması büyük olasılıktır" diyor.
Evlerdeki doğru alanlar doğru yöntemlerle temizleniyor mu?
İnsanların temizlik alışkanlıkları yıllar içerisinde olumlu değişimler gösterdi. Yapılan araştırmalar pek çok kişinin evini temizlerken yatak ve kanepe gibi yaygın olarak gözden kaçan alanları da süpürdüğünü gösteriyor. Fakat bu kritik noktaları ihmal etmeye devam edenlerin sayısı da hiç azımsanacak seviyede değil.
Global toz araştırması Türk insanının temizlik yaparken bazı noktaları hiç atlamadığını ortaya koydu. Yani bu yönümüzle diğer ülkelere göre detaylı temizliğe fazlasıyla önem veriyoruz. En çok temizlenmesi gereken alanlar halılar ve zeminler olarak öne çıkarken, süpürme önceliğimiz kanepeler, süpürgelikler, yataklar ve perde ya da jaluziler olarak listelendi.
Birden fazla elektrikli süpürgesi olanlar çoğunlukta
Türkiye olarak, araştırmaya katılan diğer ülkeler arasında pencere ve duvar temizliğine verdiğimiz önemle dikkat çekiyoruz. İnsanlar evdeki tozu temizlemede en etkili aracın elektrikli süpürge olduğunu düşünüyor. Dyson Küresel Toz Araştırmasına göre Türkiye'de yaşayanlar, %60 oranla ve açık ara farkla birden fazla elektrikli süpürgeye sahip.
Dünya genelinde 33.4 dakika olan ev süpürme ortalaması Türkiye'de neredeyse 8 dakika daha fazla. Evlerdeki gerçek tozu incelemeye 20 yılını veren Dyson, ev tozunun karmaşık matrisini çözerek elektrikli süpürgelerin evlerdeki koşullarla daha iyi başa çıkmalarını sağlıyor. Şirket mühendisleri gözle görülemeyen tozları bile yakalayabilecek filtre ve contalar geliştiriyor.
Evcil hayvanların risk unsuru gözardı ediliyor
Yapılan kapsamlı araştırmaya göre dünya genelindeki evlerin %43'ünde evcil hayvan var. Türkiye’deki oran ise %47 seviyesinde. Evcil hayvan sahipleri özellikle koronavirüs salgını ile birlikte temizlik yapma konusuna daha hassas yaklaşmaya başladılar. Her 2 evcil hayvan sahibinden 1'i evcil hayvanlarının kendi yataklarında uyumasına izin veriyor.
Türk katılımcıların %40'lık bölümü evcil hayvanların yatakta değil yerde uyuması gerektiği görüşünde. Ancak evcil hayvanların eve taşıyabilecekleri kirletici ve zararlı unsurlara dair farkındalık seviyesi endişe verecek boyutta düşük. Tüyler en göze çarpan sorun olarak değerlendirilirken pek çok insan evcil hayvanların üzerinde bulunabilecek diğer parçacıkların farkında değil.
Dyson elektrikli süpürge teknolojisi neler vaat ediyor
Dyson'ın elektrikli süpürge teknolojisinin kalbinde Hyperdymium motor yer alıyor. Söz konusu ünite 125.000 dev/dak'ya kadar dönerek, görebildiğiniz tozun yanında göremediğiniz tozu da yakalayan yüksek emiş gücü sağlıyor. Motorda üçlü difüzör bulunurken; ilk iki difüzör hava akışını düzeltmeye, türbülansı azaltmaya ve emiş gücünü artırmaya yardımcı olurken, üçüncü difüzör gürültüyü azaltarak, akustiği iyileştiriyor.
Motorun havayı gerçekten çalıştıran kısmı olan pervane, kütlesi artırılmadan, havayla temas alanını artırmak için daha uzun ve daha ince çarklarla yeniden tasarlandı. Bu, çarklarda daha az yük oluşturarak hava sızıntısını azaltıyor ve hava hareketinin verimliliğini artırıyor. Dyson V15 Detect kablosuz süpürge, 0.3 mikrona kadar küçük parçacıkların %99.9'unu yakalamak ve daha temiz havayı dışarı vermek için beş katmanılı filtrelemeye sahip.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü
GENEL İSTATİSTİKLER
14927 kez okundu.
9 kişi, toplam 10 yorum yazdı.
HABERİN ETİKETLERİ
dyson, elektrikli süpürge ve