- Eco Rating nedir?
- Eco Rating (Çevresel Derecelendirme) ölçümü nasıl yapılacak?
- Eco Rating ölçümünün yapılacağı telefon markaları şunlar:
- Yorumlar
İnsanların doğaya olumsuz etkisi her geçen gün artarak devam ediyor. Nüfusun, üretimin ve enerji ihtiyacının artmasından kaynaklı olarak çevreyi daha da kirletiyoruz. Hal böyle olunca “sürdürülebilirlik” kritik önem taşıyor.
Eco Rating nedir?
Akıllı telefonlar dünya genelinde milyarlarca satış rakamlarına ulaşıyor. Türkiye’de geçtiğimiz sene yaklaşık 12 milyon adet akıllı telefon satışı yapıldı. Telefon satışlarının çevreye etkisini en aza indirmek için Eco Rating etiket sistemi başlıyor. Eco Rating, bir telefon modelinin çevreye ne kadar olumsuz etkisi olduğunu açıklayacak.
Avrupa’nın önde gelen beş mobil operatörü, 12 büyük telefon üreticisiyle bir araya geldi ve Eco Rating ismindeki çevresel derecelendirme sistemini duyurdu. Eco Rating ölçümleri Haziran'da başlıyor. Ölçüm sonuçları, https://www.ecoratingdevices.com adresinde ve telefon markaları tarafından ilan edilecek.
Bir telefonun Eco Rating derecelendirmesi için 19 farklı kriter incelenecek. Bu kriterlerin belirlenirken akıllı telefon üreticileri ve çevrecilere danışıldı. Değerlendirmenin sonucunda telefona 100 üzerinden bir puan verilecek. Puan 100’e ne kadar yakın olursa, sürdürülebilirlik açısından o kadar başarılı olduğunu gösteriyor. Müşteriler telefon satın alırken çevreye en az zarar veren telefonu tercih edebilecek.
Genel puanın yanı sıra 5 farklı alt kategorideki değerlendirme sonucu da paylaşılacak. Bu sayede telefonun dayanıklılık, onarılabilirlik, geri dönüştürülebilirlik, iklim etkisi ve kaynak verimliliği etkisini ayrı ayrı görebileceğiz. Değerlendirme sonucunda yukarıdaki etikete benzer bir etiket paylaşılacak. Bu etiketi üreticilerin web sayfasında, Eco Rating web sayfasında ve ürünün tanıtımlarında göreceğiz. Eco Rating, 100’e ne kadar yakın olursa doğa için o kadar iyi.
Eco Rating (Çevresel Derecelendirme) ölçümü nasıl yapılacak?
5 farklı kategori altında şu kriterler incelenecek:
- Dayanıklılık: Cihazın sağlamlığı, pil ömrü ve cihaz ve bileşenlerinin garanti sürelerini derecelendiriyor.
- Onarılabilirlik: Cihazın tamir edilme kolaylığını derecelendiren bu alan, cep telefonunun tasarımı, yeniden kullanılabilirliği, parça değişimi ve yükseltilebilme potansiyeli sayesinde kullanım ömrünü artırabilecek destekleyici faaliyetleri değerlendiriyor.
- Geri dönüştürülebilirlik: Cihaz bileşenlerinin ne kadar etkin bir şekilde kurtarılabileceği, sökülebileceği, bunların olabilmesi için sağlanan bilgilerin ve imalatta kullanılan malzemelerin ne ölçüde geri dönüştürülebileceğini derecelendiriyor.
- İklim etkisi: Cihazın tüm kullanım ömrü boyunca salınacak sera gazı emisyonları derecelendiriyor. Buradaki puan ne kadar yüksekse, cihazın iklime olumsuz etkisi o kadar düşük demektir.
- Kaynak Verimliliği: Cihazda kullanılan nadir bulunan hammadde (elektronik bileşenlerin üretimi için kullanılan altın gibi) kaynakların tükenmesine yönelik etkiyi derecelendiriyor. Bu alanda puan ne kadar yüksekse, cihazın malzeme bulunabilirliğine yönelik olumsuz etkisi o kadar düşük demektir.
Eco Rating ölçümünün yapılacağı telefon markaları şunlar:
Eco Rating ölçümü yapılması için ilk etapta 12 marka ile anlaşıldı. Bu markalar arasında Apple yer almıyor.
- Samsung
- Huawei
- Xiaomi
- Oppo
- Oneplus
- TCL
- Nokia
- ZTE
- Motorola
- MobiWire
- CAT
- Doro
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
Ovv fena atıştı, deliksiz soktu
paramla yapılıp yine paramla geçtiğim köprü var o köprünün bacaklarını senin gibilere...
Heykel var yer misin kanka?
bizimkiler tahareti tartışıyor