AMD'nin oturma odasında yer alan mini sistemler için dizayn ettiği R9 NANO test masamızda. Bakalım kendi ufak yetenekleri büyük ekran kartı rakipleri karşısında neler yapıyor.
Merhaba ben Mesut Çevik bu videomuzda AMD’nin kendi küçük yetenekleri büyük ekran kartı modeli R9 Nano’u inceleyeceğiz.
Fury X’de de olduğu gibi FijiXT grafik yongasını kullanan R9 Nano, HBM bellek teknolojisini de barındırıyor. GPU ve Bellek yongalarının birbirlerine yakın konumlandırıldığı bu yapı sayesinde kartın boyutlarından tasarruf sağlanabiliyor.
256 doku ünitesine 4096 steam işlem biriminin eşlik ettiği GPU, 4096bit bellek veri yolu ile 4GB HBM belleklere bağlanıyor. 1000MHz’e kadar hızını çıkartabilen GPU, sahip olduğu teknik özelliklerle boyutlarının çok ötesinde performans vaat ediyor. DX12 yanında Vulkan ve Mantle teknolojileri de desteklenenler arasında.
R9 290X’e göre %40 daha kısa olan R9 NANO, yine R9 290X ile karşılaştırıldığında %30’a kadar daha yüksek performansı %30 daha az enerji sarfiyatı ile verebiliyor. Bu da onu oturma odanızda yer alabilecek mini boyutlu bir bilgisayar için en iyi seçenek haline getiriyor.
175Watt’lık ısıl tasarımı bulunan kart üzerinde yer alan soğutma sistemi, ısı boruları ve vapor chamber ile destekleniyor. Üzerindeki fan kasadan çektiği hava ile ısınan bileşenleri soğuttuktan sonra ısınan havanın bir kısmını kasa dışına atarken bir kısmını da kasa içine geri gönderiyor.
Bu yüzden Mini ITX bir sistem kurulurken kasa içi havalandırmanın iyi sağlandığından emin olmanızda yarar var. Güç ihtiyacını 1 adet 8 pin güç girişinden karşılayan ekran kartında monitör çıkışları olarak 3 adet display port 1 adet de HDMI 1.2 portu yer alıyor.
Kartın teknik ve fiziksel özellikleri ardından performans değerlerine bakalım. İlk olarak 3DMark ile başlıyoruz FireStrike testinde Nano, R9 390X ile birlikte GTX 980 ve 970’i geride bırakıyor.
Shadow of Mordor’da da tablo değişmişyor. Fury’nin ardında kalan Nano, 390X ve onun ardından 980 ile 970’i geride bırakıyor.
GTA V’in Ultra detay testlerinde de iyi bir başarım sergileyen Nano yerini koruyor.
Witcher 3’de ise GTX980’in atağa geçtiğini ve Fury ile Nano arasına yerleştiğini görüyoruz.
Tomb Raider’da Nano tekrar eski sıralamaya dahil oluyor ve Fury’nin hemen ardına yerleşiyor.
DX12 testinde ise 390X in ardından kaldığını görüyoruz. GTX 980 ile de oldukça az bir fark var.
Test boyunca sıcaklığı can sıkıcı sevilere ulaşmayan kart sesiyle de rahatsızlık vermiyor.
R9 Nano, özel bir kart. Eğer boyutlarıyla değerlendirirsek rakibi GTX 970’i oldukça geride bırakıyor ve mini ITX sistemler için şu anda en iyisi seçenek halini alıyor. Fiyatıyla değerlendirdiğimizde ise Nano yerine Fury almak hatta biraz daha ekleyip Fury X almak mümkün.
Bu yüzden doğru yorumu yapmak için kartın boyutlarını baz almak önemli. Bu kart tamamen mini ITX sistemlerde yani oturma odanızda konumlandırabileceğiniz konsol alternatifi mini kasalarda yer almak için geliştirilen özel bir ürün. Eğer böyle bir sistem kurmak istiyor ve en yüksek performansı hedefliyorsanız artık yeni bir lider var.
Amacınız çalışma odanızda konumlandıracağınız büyük oyun kasanız için ekran kartı almaksa diğer seçenekleri değerlendirmek daha mantıklı olacaktır.