Ekranlı AIO yani kapalı devre sıvı soğutucular tarafında Corsair çok geç kaldı. Uzun bir süre NZXT Z serisiyle başı çekti, sonrasında Gigabyte, Asus ve Thermaltake gibi markalar peşinden geldi. Corsair geç gelse de 420mm radyatörlü bir seçenekle de geldi, her rakibinde yok. Başta iCUE Commander Core kontrolcüsü ki Capellix serisiyle gelmişti aslında ama kontrol için bence kesinlikle bir tercih sebebi ve rakiplerine kıyasla küçük ama RGB şeritle çevrelenmiş ekranıyla ilgimi cezbetti.
Güncel LGA 1700 ile uyumlu mu, evet, AM4 desteği de var, Threadripper’lar için TR4 soket de destekli, kutudan kurulumla alakalı tüm ekipmanlar çıkıyor. En önemlisi ise bence USB çoklayıcı, çift girişle gelse de anakartın üzerindeki tek portu işgal etmiş oluyor. Garanti tarafında 5 yıl garantili.
240mm/360mm ve 420mm radyatör seçenekleriyle geliyor, renk seçeneği yok. Radyatör kalın bir radyatör değil, rakiplerinden de ince değil, şu an ölçülerini görüyorsunuz zaten. RAM ile çatışır mı sorusunu hemen cevaplayalım, kasanıza göre değişir arkadaşlar, kompakt Mid Tower bir kasada böyle bir sorunla karşılaşmanız pek tabii mümkün, bu durumda sıvı soğutucuyu kasanın önüne takarsınız lakin benim gibi devasa bir kasanız varsa RAM’ler ve fanlar arasında böyle 3 parmak boşluk oluyor.
Fanlar demişken bunlar Corsair ML RGB Elite olarak geçen, manyetik levitasyonlu fanlar, rakiplerinde bildiğimiz rulmanlı fanlar var. Bu tabii ki onlar kötü anlamına gelmez ama maglev yani manyetik kaldırma kuvvetiyle bu motor, rulmanlı motorların aksine sürtünme olmadan çalıştığı için belirli bir fan devrinde karşılaştırıldığında daha sessiz ve dolayısıyla çok daha uzun ömürlü. Kontrolcüsü sayesinde fanları tamamen durdurabiliyorsunuz, gece sisteminiz indirme yaparken kasayla aynı odada uyuyorsanız kesinlikle işinize yarar.
Borular güzelce kaplanmış, şık görünüyor, sağa sola sürtmeyin tüylenmesinler. Pompaya bağlandıkları noktada hareket edebiliyorlar, kurulum aşamasında tedirgin etmiyorlar.
Daha önce Corsair AIO’larda pompadan iki kablo çıkıyor olurdu hatta üzerinde Micro USB portu vardı, bağlantısı öyle sağlanıyordu, NZXT tarafında da iki kablo uzanıyordu. H100i Elite LCD’de bir kablo var ama kalınca bir kablo, gözün alışması vakit alıyor ama eski çözümleri düşününce daha iyi gibi geldi bana, yorumlarınızı bekliyorum bu konuda.
Genişçe uçlu bir kablo, bunu Commander Core’a bağlıyorsunuz. Kontrolcünün üzerinde 6 tane güç ve 6 tane RGB girişi var. Bu Corsair fanların hepsi iki kablolu, biri güç biri RGB, bazı farklı marka fanlar gücü anakart üzerindeki portlardan alıyorlar, burada her şey bir pakette çözülüyor. Bir geliştirme de şu, eskiden bir hub üzerine sadece tek bir tür fan takılabiliyordu yani sadece LL, sadece ML gibi gibi, şimdi bu kontrolcüyle karışık bağlayabiliyorsunuz, iCUE arayüzünden de kontrolcüye hangi porta hangi tür fan takılı tanımlatabiliyorsunuz.
Gel gelelim ekrana. 2.1 inç boyutunda, 30Hz tazeleme hızlı, 480x480 piksel çözünürlüğünde ki gayet net ve 24-bit bir ekran. NZXT Kraken Z53’te 2.36 inçlik bir ekran var ama çözünürlüğü 320x320. Parlaklık olarak Corsair 600nit ve IPS vurgusu yapılmış, NZXT 650nit ve LCD vurgusu yapılmış. Ben Corsair ve NZXT’yi renk, bakış açısına göre renk sapması ve parlaklık konusunda birbirlerine rakip görüyorum. Asus ve Aorus’lar da kendi aralarında rekabetteler, bence fena değiller ama ekranları Corsair ve NZXT gibi tabiri caizse cam gibi değil.
iCUE arayüzünden özellikle CPU ve GPU sıcaklığını, kullanımını farklı çerçevelerle gösterebiliyorsunuz. Kağıtüstü özelliklerine bakarken 30Hz yerine 60Hz bir ekran olsa daha güzel olurmuş demiştim ama canlı görünce bu boyutta gayet akıcı görünüyormuş onu fark ettim. Çeşililik yeterli ama pek bir özelleştirme şansınız yok, buraya kesinlikle kendi görsellerimiz, temamız ölçüsünde özel tablo oluşturabileceğimiz bir konfigratör gerekli diye düşünüyorum.
Resim ve GIF gösterebiliyorsunuz, mesela ben DOOM teması yaptım, sürekli başa sarmayan hareketliliği olan bir GIF atadım, tek bir hamlede tüm fanları, RGB çemberi, RAM’leri, AIO’u, RGB kabloları ve evet ekran kartının aydınlatmasını kırmızı yaptım, iCUE Asus ekipmanları da kontrol edebiliyor, bir işbirlikleri var. Bol camlı tematik bir kurulumunuz varsa harika bir şey oluyor ve 1-2 hamlede bu görünümü yakalamak zahmetsiz ve gerçekten çok keyifli. Benim kasada bir ekran daha var, kameraya da yansıyıyordur H100i Elite LCD’deki kadar iyi bir ekran değil kesinlikle ama toplamda göz zevkimi doyurdum diyebilirim.
Sıra geldi performans testlerine. iCUE üzerinden sessiz, dengeli, ekstrem ve tamamen kapalı şeklinde ayarlayabiliyorsunuz. 12 çekirdek 24 izlekli ve tüm çekirdekler için 4.6GHz’e hızaşırtılmış bir Ryzen 9 5900X ile testlerimi yaptım.
Sentetik testlerde, AIDA 64 testinde, işlemci hızaşırtılmış şekilde, fanlar ve pompa sessiz moddayken 84-85 derece çalıştı, fanlar 1600 devir civarlarındaydı, ısıya bağlı hız kaybı sıfır. Hızaşırtmayla işim yok diyorsanız yine fanlar ve pompa sessiz moddayken elbette daha serin çalışıyor. Şu ana kadar denediğim 240mm AIO’lardan kıyasla daha sessiz çalıştığını söyleyebilirim ama 360mm radyatörlü olanlar kadar sessiz değil tabii, onları da her kasaya sığdıramıyorsunuz bunun farkında olmak gerek. Dengeli fan ve pompa moduna aldığımda 82 dereceye iniyor, pek fark etmedi, çünkü bir noktada aslında radyatörün, içerisindeki termal sıvının limitlerine gelmiş oluyorsunuz, yani bir noktadan sonra fanların ne kadar hava bastığının önemi kalmıyor.
Daha gerçekçi bir senaryoya gelelim, diyelim ki Handbrake ile 4K bir videoyu 1080P’ye çekiyorsunuz, yine sessiz moddayız, 70 ila 77 derece arasında geziyor. Diyelim ki Premiere Pro ile video çıktısı alıyoruz, lut var, yazılar var, geçiş efektleri var, yazılımsal kodlama ve CBR ile işlemci toplamda %60-%70 yüke giriyor ve 72-73 derece civarlarında seyrediyor.
Sentetik test adı üstünde sentetik test ve içerik üretme tarafı sadece bir kısmımızın işi, dolayısıyla çok büyük bir kullanıcı kitlesi oyunlarda nasıl bir performans gösterdiğini merak ediyor, Windows’ta sadece oyun oynayan birisi olarak bu benim de en çok merak ettiğim şeydi.
Böyle bir sistemde League of Legends oynarsanız tabii ki işlemciyi yüke sokmanız pek mümkün değil, 300-350FPS verirken işlemci 58-59 derece civarlarında geziyor. Hala çokça oynanan, bir türlü bitmeyen GTA 5’te ise yük bir anlığına %30’u gördü, genel olarak çok daha altında, dolayısıyla 64-65 dereceyi geçmedi. Apex Legends, genel olarak 200FPS civarlarında seyrettiğini görüyorsunuz, bu oyunda işlemci yükü yer yer %40 civarlarını gördü ve en fazla 67 dereceye çıktı. Forza Horizon 5, bir sürü hatayla beraber geldi belki ama gamepass’de olduğu için baya oynayanı var, burada da 59-60 derecenin üzerine çıkmadı. Ekran kartınız da sessiz bir kartsa oyun oynarken oluşan toplam gürültü AMD Ryzen 9 5900X ve Asus ROG Strix 3070Ti için mesela gayet düşük.