Geçtiğimiz ay tanıtılan yerli otomobilin 2022’de satışa sunulmasıyla birlikte şarj istasyonlarına yönelik talepte büyük artış yaşanacağı düşünülüyor. Bu durum, elektrik dağıtım sektörünü harekete geçirmiş durumda.
Yerli otomobil projesinin özellikle elektrik dağıtım sektörünü yakından ilgilendirdiğini belirten Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği (ELDER) Başkanı Serhat Çeçen, elektrikli şarj istasyonlarının şebekeye entegrasyonunun en önemli gündem maddelerinden biri olduğunu belirtti. Bu konuda TOGG ve ilgili tüm kamu kurumlarıyla çalıştıklarını ifade eden Çeçen, konuyla ilgili uyarı ve tavsiyelerde bulunmayı da ihmal etmedi.
Arz kaynaklı büyüme sağlanmalı
Serhat Çeçen, büyük şehirlerde şarj istasyon sayısının çok hızlı artmasının dağıtım şebekeleri açısından risklerin de artması anlamına geleceğini belirtti. Bu nedenle, kurulum yaparken şebeke ihtiyaçlarının ve kısıtlarının da dikkate alınması gerektiğini söyledi. Çeçen’e göre elektrikli araç şarj istasyonlarında arz kaynaklı büyüme sağlanmalı. Bu sayede şebekedeki etkiler ve kesinti ihtimali en aza indirileceği düşünülüyor.
Elektrik dağıtımında dijital altyapının geliştirilmesinin elektrikli araçların şebekeye entegrasyonunu kolaylaştıracağını ifade eden Çeçen, dağıtım şirketlerinin yatırım planlamalarını bu doğrultuda gerçekleştirdiklerini söyledi. Türkiye’de bugün itibariyle 25 firma şarj istasyonu pazarında faaliyet gösteriyor. 81 ilin 60’ında şarj istasyonu bulunuyor. Bunların yaklaşık yüzde 25’i hızlı şarj istasyonu.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
param olsa alacağım helikopter
Bu sadece başlangıç toplam 500 tane üretilmesi planlanıyor. Yerli ve ihracat amaçlı.