Seat modellerini daha sportif hale getiren bir birim olmaktan çıkıp kendi başına marka haline gelen Cupra, ilk tamamen elektrikli modeliyle karşımızda. Cupra Born adı verilen model, farklı güç ve batarya seçenekleriyle pek çok ihtiyaca cevap vermeyi hedefliyor.
Cupra Born tasarımı
Genel tasarıma baktığımızda Cupra Born'un Volkswagen ID.3'ün kardeş modeli olduğunu anlamak zor değil. Dikkatli gözler iki model arasındaki benzerlikleri görecektir fakat Cupra Born, kardeşine kıyasla daha agresif bir görünüme sahip. Düşük ön profil, kaslı ön kaput, kızgın bakışlı farlar ve oldukça geniş bir merkez hava girişi, Cupra Born'un kendi karakterini oluşturmasında rol oynuyor.
Elektrikli Cupra Born'un arka bölümündeyse geniş bir spoyler ve boydan boya uzanan LED stoplar dikkat çekiyor. Arka difüzörde ve marşpiyellerde kanat ve yüzgeç benzeri parçalar da karşımıza çıkıyor ki Cupra bunların sadece görsel amaçlı değil aerodinami açısından fonksiyonel detaylar olduğunun altını çiziyor. Born, boyutları 18 ila 20 inç arasında değişen 6 farklı jant seçeneğine sahip.
İç mekana baktığımızda da Cupra Born ve ID.3 arasındaki benzerlik hemen göze çarpıyor. Fakat Cupra bu noktada da farklılaşmayı başarmış. Örneğin, konsolun merkezinde yer alan multimedya ekranının boyutu Born'da 12 inç, ID.3'te ise ekranın boyutu 10 inç. Bunun yanı sıra bakır renkli detaylar da karşımıza çıkarken, tamamen geri dönüştürülmüş malzemeden üretilen ve entegre başlıklara sahip spor koltuklar da fark yaratan özelliklerden.
Farklı güç ve batarya seçenekleri
Volkswagen Grubu'nun MEB platformu üzerine inşa edilen Cupra Born da tıpkı kardeşi gibi arkadan itişli düzene sahip. Arka aksta bulunan elektrik motoru giriş seviyesinde 148 beygir güç ve 310 Nm tork üretiyor. 0-100 km/s hızlanmasını 8.9 saniyede tamamladığı belirtilen versiyonda 45 kWh batarya bulunuyor. Bu da WLTP'ye göre tek şarjla 340 kilometre sürüş menzili anlamına geliyor.
Cupra Born'un bir üst seviyesinde güç çıkışı 201 beygire, batarya kapasitesiyse 58 kWh'e yükseliyor. Tork değeriyse tüm versiyonlarda aynı. Eldeki fazladan güç sayesinde bu versiyon 0-100 km/s hızlanmasını 7.3 saniyede tamamlıyor. Daha büyük bataryanın getirisi olarak da WLTP'ye göre 420 kilometre sürüş menzili karşımıza çıkıyor.
Bu noktada Cupra Born'u ID.3'ten ayıran en önemli detay, güç çıkışını 228 beygire kadar yükselten e-boost opsiyonuna sahip olması diyebiliriz. Bu performans paketi sayesinde elektrikli otomobilin 0-100 km/s hızlanma süresi - 58 kWh için geçerli olmak üzere - 6.6 saniyeye kadar düşüyor. Öte yandan e-boost fonksiyonuna sahip 228 beygirlik versiyon 77 kWh'lık batarya paketiyle de tercih edilebiliyor.
Bu noktada sürüş menzili 540 kilometreye kadar yükseliyor fakat ekstra ağırlığın etkisi olarak hızlanma süresi yeniden 7 saniyelere çıkıyor. Büyük bataryanın bir diğer getirisiyse 125 kW'a kadar hızlı şarj desteği oluyor. Bu sayede 8 dakika civarında bir şarj süresiyle otomobile 100 kilometrelik menzil kazandırılabiliyor.
Cupra Born'un fiyatı henüz belli değil. Otomobil eylül ayında Volkwagen Grubu'nun Almanya'daki Zwickau fabrikasında üretim bandına çıkacak. Bu fabrikada kardeş modeli ID.3 de üretiliyor.,
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
param olsa alacağım helikopter
Bu sadece başlangıç toplam 500 tane üretilmesi planlanıyor. Yerli ve ihracat amaçlı.