Elektrikli ve otonom denince genelde ilk aklımıza gelen otomobiller oluyor fakat bu haberimize konu olan araç bir otomobil ve hatta bir kara aracı değil. Yara Birkeland isimli, tamamen elektrikli ve otonom bir kargo gemisinden bahsedeceğiz.
Küresel çapta iklim değişikliğiyle mücadele için pek çok çalışma yapılıyor. Sera gazı emisyonlarının düşürüşmesi de bunlardan biri. Uluslararası Denizcilik Örgütü'ne göre denizcilik sektörü küresel sera gazı emisyonlarının yüzde 2.5 ila yüzde 3'ünü oluşturuyor. Yara Birkeland da bu kapsamda Norveçli bir şirket tarafından geliştirildi.
İlk olarak 2017 yılında konsept olarak hayata geçirilen elektrikli ve otonom kargo gemisi projesinde artık sona yaklaşıldı. Zira gelen haberlere göre her şey planlandığı gibi giderse Yara Birkeland bu yılın sonunda ilk seferine çıkacak. Gemi, ilk seferini Norveç'in Herøya ve Brevik isimli kasabaları arasında gerçekleştirecek.
Yara Birkeland'in ilk seferi otonom şekilde gerçekleştirilecek. Yani gemide herhangi bir mürettebat bulunmayacak. Bunun yerine geminin hareketleri karadaki üç farklı kontrol merkezinden yakından takip edilecek. Şimdilik geminin yüklenmesi ve boşaltılması için insan faktörü gerekli. Fakat ilerleyen dönemde bu süreçler de otonom hale getirilecek.
Elektrikli ve otonom kargo gemisinde 7 MWsa kapasiteli bataryalar bulunuyor. Bu bataryalar iki adet 900 kW'lık Azipull iticiye ve iki adet 700 kW'lık tünel iticiye güç veriyor. Bu iticiler de geminin maksimum 13 knot hıza ulaşabilmesini sağlıyor. Yapılan açıklamaya göre Yara Birkeland tek seferde 103 konteyner taşıyabiliyor.
Söz konusu geminin aslında geçen yıl otonom seferlere başlaması planlanıyordu fakat pandemi nedeniyle takvim ileriye alındı. Yetkililerin elektrikli kargo gemisinin bir yılda 40.000 tır yolculuğunun yerini alacağına inanıyor.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
param olsa alacağım helikopter
Bu sadece başlangıç toplam 500 tane üretilmesi planlanıyor. Yerli ve ihracat amaçlı.