Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Yenilenebilir Enerji Araştırmaları Derneği’nin (YENADER) "Dünya'da Yeni Ekonomik Düzen, İklim Krizi ve Yenilenebilir Enerjinin Önemi" ismiyle düzenlediği etkinliğe katıldığı. Dönmez, video konferans yöntemiyle katıldığı etkinlikte Türkiye’nin yenilenebilir enerji hamleleriyle ilgili konuştu.
Konuşmasına küresel piyasalarda yenilenebilir enerjiye yapılan yatırım hakkında yaptığı değerlendirmeyle başlayan Bakan Dönmez, bu alana son 10 yılda yaklaşık 2 trilyon doların üzerinde paranın aktarıldığını, önümüzde 5 yıllık süreçte ise bu rakama 1,3 trilyon daha eklenmesinin beklendiğini dile getirdi.
Türkiye’nin yenilenebilir enerji yolculuğu hakkında “çok kısa bir zamanda oldukça uzun mesafe alındı” sözlerini sarf eden Dönmez, güneş enerjisi alanında hayata geçirilen ve Orta Doğu ile Avrupa’nın ilk ve tek tam entegre güneş paneli fabrikasının bir benzerinin de rüzgar enerjisi alanında kurulacağını söyledi. Dönmez açıklamalarında şu ifadeleri kullandı:
“Güneş enerjisinde hayata geçirdiğimiz fabrikanın benzerini rüzgarda yapacağız. Tesis tamamlandı. Çok yakında üretime başlayacak. Böylece YEKA yarışmalarımızın en önemli hedeflerinden olan teknolojinin yerlileştirilmesi, yerli insan kaynağı istihdamı, enerji teknolojilerinde Ar-Ge ve inovasyon yapılması için de önemli bir adım daha atmış olacağız."
Ülkemizin toplam kurulu güçte 100 bin megavat sınırına yaklaştığını ifade eden Fatih Dönmez, bu gücün % 52,3’lük kısmının yenilenebilir enerjiden elde edildiğini söyledi. Dönmez, 10 yıl önce % 25’ler seviyesinde olan yenilenebilir enerjiden elektrik üretiminin son üç yılda %40’lar seviyesine çıktığını belirtti.
Her ülkenin durumu farklı
Küresel sera gazı salınımının azaltılması konusuna da değinen Fatih Dönmez, Paris İklim Zirvesi’nin her ülkenin kendi özel durumu' ilkesine atıfta bulundu. Dönmez’in bu konudaki sözleri ise şöyle oldu:
“Ülkemiz sanayi devriminden bu yana kümülatif emisyonların yaklaşık yüzde 0,7’sinden sorumludur. AB ve OECD ülkeleri ile kıyaslandığında Türkiye kişi başı emisyon miktarında oldukça gerilerdedir. Bu tablo ortadayken, Türkiye’nin dünyayı en fazla kirleten ve gelecek için büyük tehdit oluşturan bu tablonun gerçek sorumlularıyla aynı külfeti paylaşmasının beklenmesi asla doğru olmayacaktır. Bugün, Paris İklim Anlaşması üzerindeki tartışmaları, bu anlaşma içindeki ülkelerin statüsünün yeniden belirlenmesi, daha doğru bir sınıflandırma ve sorumluluk paylaşımı ile daha güçlü bir sinerji oluşturulması açısından fırsat olarak görüyoruz.”
Hatırlanacağı üzere geçtiğimiz haftalarda ABD merkezli düşünce kuruluşu Rhodium Group'un yayınladığı rapora göre Çin, sera gazı emisyon salınımında rekor seviyelere ulaşmıştı. Kişi başı emisyon miktarında ise ABD, birinci sıraya yerleşmişti.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
Su tabancası haberinin değiştirilmesi için DH ofisinin olduğu binaya kendimi zincirleyerek eylem yaptım (Ayrıca yere boş DVD'lerle "seni seviyorum DH" yazdım.)
Su tabancası gitti şimdi 5-6 sene bu haberle idare edecez artık :D
su tabancası haberi nerde ya
Biraz daha akıcılık ve avuç içinin de kasılmasını yaparlarsa tamamdır.