Dünyanın en kalabalık alanı haline gelen Facebook haliyle bunu gelire çevirmek için kuralları da görmezden geliyor. Yıllar içerisinde sayısız veri ihlali veya tekelleşme davası açılan ve milyarlarca dolar tazminat ödeyen Facebook halen kapanmayan davalar ile uğraşıyor.
Facebook’tan büyük tazminat
Bu kez dava konusu 2012 tarihine kadar gidiyor. 2010 ve 2011 yıllarında Facebook çerezlerinin kullanıcı hesaptan çıkış yapsa bile takibe devam ettiği ve veri topladığı gündeme bomba gibi düşmüştü. Açılan davalardan birisi de 2012 yılındaydı.
Bir kullanıcı grubu kişisel hakların ihlal edildiği gerekçesiyle mahkemeye başvurmuştu. Sıralı hukuk basamaklarında kazanılan davalar ve temyiz başvuruları derken 2020 yılında dava yeniden görülmek üzere Kaliforniya Bölge Mahkemesine gönderilmişti.
Facebook on yılını geride bırakan bu davada kesin bir şekilde kazanmaya odaklanmışken bu yıl bir gelişme oldu ve davacılarla uzlaşmaya karar verdi. Firma toplamda 90 milyon dolar ödeyerek ABD’li kullanıcıların mağduriyetini gidermiş oluyor.
ABD’de Facebook’un en yüksek tazminat ödediği yedinci dava bu oldu. En yüksek miktar ise yüz tanıma verileri ile ilgili 650 milyon dolarlık davadaydı. Yine Cambridge Analytic skandalı da önemli davalardan birisiydi.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz: