Game Garaj merak edenler için geçmişi 2002’ye, 18-19 sene öncesine dayanan Eksa Elektronik tarafından kurulmuş, oyun ve iş odaklı sistemleri, OEM ürünleri, çevre birimlerini temin edebileceğiniz bir site, bir yer. Evet Üsküdar’da bir deneyim mağazaları da bulunuyor. Böyle iki tane kutu içerisinde geldi, yeterince temiz ve güzel. İçinden dizüstünün kendisi ve 180W’lık tahmin ettiğimden hafif bir adaptör çıkıyor, ürün 2 yıl garantili.
Tasarım ve malzeme kalitesi. Ürün elime ulaşır ulaşmaz Instagram’da fotoğraflarını paylaşmıştım ve takip eden dostlar hemen şunu fark ettiler, bu kasa MSI GF63-65 serisinde kullanılan kasanın aynısı. Kapağı metal kaplamalı, klavye etrafı da aynı şekilde, soğuk metal hissiyatı ve keyfi var. Pürüzsüz ve parlak bir yüzey ama temiz tutmak lazım, parmak izi kir tutuyor. Önündeki spor araç tamponunu andıran çizgileri, arkasındaki ızgaralar, günlük bir dizüstüden daha yakışıklı ama her yeri RGB’li, sağında solunda renkli çizgilerle bezenmiş bir oyuncu dizüstüsü tasarımı da değil, yani bulunduğu ortam odanız da olabilir, bir toplantı salonu da, sırıtacağını sanmıyorum. Kapak testi, bu testte kapağın gövdeyi alıp götürmemesi gerekiyor, tek elle, belki de tek parmakla açabilmek gerek ki bunu yapabiliyorsunuz, menteşe sertliği gayet iyi ayarlanmış.
Çiklet klavye. Aydınlatılmış bir klavye, 3 kademeli, F tuşlarına atanmış ek fonksiyonlar da lazer kesimli. Tuşların kenarları kırmızı zaten, siyah çerçeve içerisinde kırmızı klavye güzel görünüyor. Font oyuncu fontu, pek taraftarı olduğum bir şey değil ama font büyüklüğü ve tuş boyutu arasında iyi bir oran olduğundan yakışmış. Genel boyutuna, tuşlar arasındaki boşluk miktarına hemen alıştım, klavyeye hemen hakim oldum, çeviri de yaptığım için yabancılık çekmemek önemli. Sertliği normal, harekete geçme noktası da öyle, sonuna kadar bastırdığınızda ince bir membran malzemenin üstüne iniyorsunuz, hem klavyeyi tuşlara vura vura kullanmadığınız sürece sessizleştirecek kadar yumuşak hem de yeterince dönüt sağlayacak kadar sert, toplamda gayet kullanılır bir klavye. Önemli bir bilgi, tam yük altında WASD bölgesi ılıyor sadece, üstündeki metal kısım oldukça sıcak, tam yük altındaki, bu boyutlardaki bir makine için şaşırılacak bir şey değil.
Artık devasa boyutlu touchpad’ler görüyoruz ama bu yine normal boyutlarda. Bir oyuncu dizüstüsünde ne kadar ihtiyaç duyarsınız bilemiyorum ama keskin ve kontrollü. Alt kısımları daha tıklanabilir halde, bastırınca genel tasarımı bozacak kadar gömülmüyor içeri.
Solunda güç girişi ve HDMI portu var, merak etmeyin ızgaradan gelen sıcak hava kablo için sorun oluşturmaz. HDMI üzerinden monitörüme FHD 240Hz görüntü verebildim.
Sağında iki tane USB 3.2 birinci jenerasyon Tip C ve 2 tane Tip A portu var, bunlar 5Gbit’lik portlar. Dolayısıyla 1 tane 10Gbit’lik Tip C portu çok büyük bir kullanıcı kitlesi olmayan, benim gibi yüksek hızlı depolama kullananların işine yarar, 3 Tip A portu da çok daha büyük bir kitlenin işini görür. Gerçi şu anki itibarıyla daha geleceğe dönük bir kurulum, bunu da es geçmemek gerek. Gigabit RJ-45 portu var, 3.5mm kombo jack var, kart okuyucu yok.
15.6 inç ekranın sağ sol çerçevesi ince, üstteki biraz daha şekilli, ortada 720P bir kamera var. 144Hz tazeleme hızı, FHD çözünürlük, IPS panel, AU Optronics üretimi. Resmi dökümantasyonlarda 25ms tepki süresinden bahsedilmiş, benzer donanımdaki rakipleri 9ms ila 15ms aralığında lakin Game Garaj bu videonun çekildiği tarih itibarıyla bu donanımdaki en uygun fiyatlı makine. Dolayısıyla rekabetçi oyuncular için harekete bağlı bulanıklılık fazla gelebilir, daha çok hikayeli oyunlar oynayanlar için daha uygun.
sRGB renk gamutunun %64’ünü gösterebiliyor, bir içerik üretme ekranı değil, dizi film izlerken renkler pek doygun değil ama oyunlarda işinizi görür. 250 nit kapalı ortamlarda işinizi görecektir, ben %80 üzerinde tuttum parlaklığı. Açıları ise baya iyi, istediğiniz açıyı verin, renklerdeki sapma sıfır diyebileceğim kadar az.
Kalbinde Intel 10. nesil i7-10750H var, 6 çekirdek 12 izlekli, tek çekirdek için 5GHz’de kadar çıkabiliyor, tüm çekirdekler için hızı ne, oyunlarda göreceğiz. Genel olarak Ryzen 7 4800H ile kafa kafaya bir yonga, 11. nesil gelip 10. nesili daha uygun fiyatlı hale getirdi, oyun odaklı olarak gayet makul bir işlemci haline geldi. GPU tarafında ise RTX3060 var, 60W ila 115W’a kadar farklı modelleri var, bu 70W’lık model.
Önceki nesil RTX2060 Super ile kafa kafaya, bir öncelik nesil RTX2070 Super’den ortalama %10 geride, RTX3070’den ortalama %25 geride. 6GB GDDR6 bellekli, 192-bit veri yolunda 288GB/saniye bant genişliğine sahip. Ray Tracing var, biraz kare/saniye feda edip toplamda daha sinematik bir görüntü elde edebilirsiniz, DLSS var, yapay zeka desteğiyle aynı çözünürlükte daha az piksel işleyip daha iyi performans almanızı sağlıyor, tabii ki destekli oyunlarda. Şimdi lafı uzatmadan oyun testlerine geçelim.
(Daha fazla oyun testi için inceleme videosunu izleyin)
NVMe SSD var Tracer’da ama özelleştirebiliyorsunuz, Samsung, Kingston, Netac, Sandisk, Crucial istediğiniz markadan 1TB’a kadar seçenek sunulmuş. 2 tane yuva var, NVMe olsun olmasın bir sistemde SSD olunca günlük işlerin hiçbirinde bekletmiyor sizi. 16GB da RAM var, çift kanal halinde, yine özelleştirebilirsiniz, Crucial ve Kingston var, 32GB’a kadar arttırabilirsiniz.
Termal başarım ve gürültü. Sentetik stres testlerinde işlemci anlık olarak 98-99 derecelere kadar çıkabiliyor, GPU da 84-85 derece civarlarında seyrediyor. Bu esnada normal bir oyuncu dizüstüsünden çıkacak kadar gürültü çıkarıyor, abartılı, bağıran bir makine değil. Mesela GTA 5 oynarken bir defa GPU kullanımı oldukça yüksek, RTX3060’lı bazı makinelerde düşük GPU kullanımından şikayet eden kullanıcılar görüyorum, burada sürekli %95’in üzerinde. İşlemci tarafında tüm çekirdekler 3.3GHz’den oyununa göre 3.7GHz’e kadar çıkabiliyor.
Kare/saniyenin 200’lere çıktığı oyunlarda, Overwatch’da mesela işlemci ekran kartına, ekran kartı işlemciye darboğaz yapıyor mu peki? Hayır yapmıyor, işlemci kullanımı %40-%50 civarlarında geziyor, anlık kare düşmesi, takılma ıkınma yok.
Stereo hoparlör kurulumunun sesi genel olarak iş görür düzeyde, maksimum sesi karşısındakini doyurur, distorsiyon yok. Derin basların üzerinden geçiyor açıkçası, orta-üst bas sesleri duyuyorsunuz, genel olarak biraz kapalı, sıcak bir ses profili var.
51W/h üç hücreli batarya başarımı şöyle, %50 ekran ışığı, arkaplanda YouTube’dan müzik açık, bir yanda internette sörf yapıyorum bir yandan yazımı yazıyorum, böyle bir kullanımla beraber 3.5 saat civarı kullanım süresi elde ediyorsunuz. Oyuncu dizüstülerinde harici ekran kartından faydalanabilmek için adaptörü takmak gerekiyor arkadaşlar ama adaptör yakınlarda değilse durum bu, siz adaptörünüzü yanınızdan ayırmayın derim ben. 802.11ax, daha bilinen adıyla Wi-Fi 6 destekli bir Wi-Fi modülü var, menzili hızı sorunsuz, evimde 100Mbit altyapı var mesela, tam hızıyla indirme yapabildim.
Game Garaj Tracer. Videonun altına bir link bırakıyorum arkadaşlar, güncel fiyatına oradan bakabilirsiniz, kur sürekli değişiyor, sonra biz fiyatları yanlış söylemiş oluyoruz. Malzeme kalitesi iyi, klavye iyi, touchpad harici fare takacağınız için pek önemli değil ama keskin ve kontrollü, giriş çıkışlarda iki tane Tip C ileriye dönük bir hareket, makine sıcak çalışıyor ama hız kesmiyor, özellikle de GPU kullanımı sürekli %95’in üzerinde, RTX3060’lı dizüstü düşünüp bu konuya takılanlar için önemli bir bilgi diye düşünüyorum. Rakipleri arasındaki en büyük avantajı kesinlikle fiyatı, bu donanımda Game Garaj Tracer’dan ucuz başka bir makine yok, en yakın rakibinden de 200 lira uygun fiyatlı, peki neyden tasarruf edilmiş, ekrandan arkadaşlar. Tepki süresi, dolayısıyla harekete bağlı bulanıklılık başarımı daha çok hikayeli oyunlar oynamaya müsait. Game Garaj Tracer hakkındaki detaylara artık haizsiniz diye düşünüyorum, bundan sonra tercih karar sizin.
Ürünü satın almak için: https://www.gamegaraj.com/urun/tracer-7t-144/