Anlık Bildirim

Ford CEO’su: Elektrikli araçlar yüzde 40 daha az emek istiyor

Elektrikli otomobillerin geleneksel otomobillere kıyasla birtakım avantajları bulunuyor. Ford CEO'su Jim Farley, bu avantajlar arasında üretimde kullanılan emek miktarına da dikkat çekiyor.
Ford CEO’su: Elektrikli araçlar yüzde 40 daha az emek istiyor Tam Boyutta Gör
Elektrikli araçların içten yanmalı motorlu (ICE) araçlardan "daha basit" olduğu gerçeği, uzun süredir konuşulan ve kabul gören bir durum. Bu basitlik genellikle daha düşük bakım maliyetlerinden bahsederken gündeme getirilse de işin bir de üretim boyutu var.

İçten yanmalı geleneksel otomobillerde arıza yapabilecek kayışlar, tüpler, elektronik devreler/kablolar ve hortumlar bulunuyor. Bunlar hem bakım maliyetlerini artırırken hem de üretim maliyetini de artıyor. Ford CEO'su Jim Farley’de bu alanın altını çizerek “elektrikli araçları üretmek, aynı sayıda fosille çalışan arabaları üretmekten yaklaşık %40 daha az emek gerektiriyor.” açıklamasında bulundu.

İşçiler yeniden eğitilecek

Ford’da diğer otomobil devleri gibi ürün gamını elektrikli versiyonlara doğru kaydırmaya ve üretim hattını bu alanlar üzerine yoğunlaştırmaya devam ediyor. Dolayısıyla daha az iş gücüyle aynı miktarda üretim mümkün. Ancak Farley, işçileri işten çıkarmak yerine onları eğiterek daha fazla parça üretmeyi hedefliyor, "Bu büyümede herkesin bir rolü olması için kaynak sağlamalıyız."

Ford CEO’su: Elektrikli araçlar yüzde 40 daha az emek istiyor Tam Boyutta Gör
Ancak elektrikli otomobillere geçiş süreci sancılı olacak zira Farley bu süreci “fırtına bulutları” olarak nitelendiriyor. Öte yandan Ford’un hali hazırda sadece yüzde birkaç ile ifade edilebilecek elektrikli araç satışı bulunuyor. Bu rakamların 2030’a kadar yüzde 50’ye çıkarılması hedefleniyor.

Ford için dikey entegrasyon dönemi

Ford CEO’sunun yaptığı açıklamalar ve verdiği sinyaller şirketin köklerine dönüşüne bir ışık tutuyor. Zira istihdam kayıplarını dengelemek, üretimi artırmak ve ürün grubunu genişletmek için kullanılabilecek stratejik kaldıraç olarak dikey entegrasyon karşımıza çıkıyor. Kurucu Henry Ford’da döneminde bu stratejiyi uygulamıştı. Dikey entegrasyona göre Ford, üretim için gereken hammaddeleri kendi bünyesinde üretmeye çalışacak ve dış kaynak kullanımından uzaklaşacak. Bu alanda en büyük örnek petrol ve enerji şirketleri olarak gösterilebilir.

Ek olarak Farley iç kaynak kullanımı ve dikey entegrasyondan bahsederken pillere de odaklandı zira pil üretim süreci, işlerin eklenebileceği ve yeniden eğitilebileceği kısımlarım başında yer alıyor. Ford, piller, motorlar ve elektroniklerde yeni bir tedarik zincirine erişmeye çalışsa da 2021 yılında 183.000 çalışanı olan şirketten yaklaşık 3000 kişi işten çıkartılmış durumda. İşten çıkarmaların 2023 yılında artabileceği belirtiliyor.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
3322 kez okundu.
10 kişi, toplam 10 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
ford, Jim Farley ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim