Dünya nüfusunun %70'ini Covid-19'a karşı aşılamak için tam olarak 11 milyar doz aşı gerekiyor. Ancak 4 Temmuz itibariyle yalnızca 3,2 milyar doz aşı uygulanabildi. Washington'daki Uluslararası Para Fonu'ndaki (IMF) araştırmacılar bu yılın sonuna kadar ancak 6 milyar doz aşı yapılabileceğini düşünüyor.
Öte yandan asıl sorun aşılamanın beklentinin aşağısında kalması değil. Sorun aşının %80'inden fazlasının yüksek gelirli ülkelerde yapılıyor olması. Our World in Data web sitesinde verilen rakamlara göre düşük gelirli ülkelerdeki insanların yalnızca %1'ine aşı ulaşabilmiş.
Yeni sözler verildi
Geçen ay G7'de zirvesinde, İngiltere'de Cornwall şehrinde buluşan zengin ülke liderleri, düşük ve orta gelirli ülkeler için 2022'inin sonuna kadar ekstra aşı dozu sözü verdiler. ABD Başkanı Joe Biden daha önce taahhüt ettiği 87,5 milyon doz aşının üzerine 500 milyon doz daha aşı sözü verdi. Birleşik Krallık da bunu takiben 100 milyon aşı taahhüdünde bulundu. Bununla birlikte Fransa, Almanya ve Japonya da 30'ar milyon aşı sözü verdiler.
Diğer yandan yoksul ülkelere aşı götüren COVAX da takviminde fazlasıyla geriye düştü. Şubat ve Mayıs ayları arasında Afrika'ya 66 milyon doz göndermeyi taahhüt etmiş olan COVAX, bunun yalnızca 18,2 milyonunu gönderdi. Afrika'daki yaklaşık 1,3 milyar insandan yalnızca %2'si bir doz Covid-19 aşısına erişti. Bu anlamda G7'de taahhüt edilen dozların da geleceğinin hiçbir garantisi yok.
Herkes kaybedecek
Dikkat edersek yeni varyantların birçoğu yoksul ülkelerde görülüyor ilk önce. Hindistan'da Delta ve Peru'da Lambda varyantları örnekleri bunun en büyük kanıtı. Dahası bu virüsler bütün dünyayı etkisi altına alıyor ve aşıların bunlara direnci de daha az. Bu anlamda küresel bir bağışıklık oluşturulmazsa kayıp verenler yalnızca yoksul ülkeler olmayacak.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
sonsua kadar sürecek o video
harbiden sıktı bu video
1 yaz kısa süre kullanım için ideal,
@ccguven evine giren surilere yemek olmuş ilk işleri yemek değilmiş...
Benim oğlana alayım bi tane
O ışık efektleri sadece yanlarda değil üstte de olmalıydı. Böylece tabancayı kullanan, kafasını yana eğmek zorunda kalıp, fıtık olmaz.
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü
GENEL İSTATİSTİKLER
5343 kez okundu.
13 kişi, toplam 15 yorum yazdı.
HABERİN ETİKETLERİ
COVAX, g7 ve Popüler Bilim