Anlık Bildirim

Güneş'in bugüne kadarki en yakın fotoğrafı çekildi: İşte müthiş görsel

Solar Orbiter uzay aracı tarafından çekilen fotoğrafta Güneş'i inanılmaz detaylı bir şekilde görme fırsatı elde ediyoruz.

Güneş'in bugüne kadarki en yakın fotoğrafı çekildi: İşte müthiş görsel Tam Boyutta Gör

Yukaridaki karede, Güneş'in bugüne kadar çekilmiş en yakın fotoğrafını görüyoruz. ESA'ya ait Solar Orbiter sondası tarafından çekilen tarihi fotoğraf, Güneş'i müthiş bir detay seviyesinde inceleme fırsatı sunuyor.

Solar Orbiter misyonunda görev yapan ESA'lı bilim insanı Daniel Müller,"Güneş'e bir kamerayla daha önce hiç bu kadar yaklaşmamıştık. Bu fotoğraflar, Solar Orbiter'ın uzun ve epik macerasının yalnızca başlangıcı." ifadelerini kullandı.

Solar Orbiter sondası bu yılın başlarında Şubat ayında uzaya fırlatılmıştı. Sadece beş ay gibi kısa bir süre geçmiş olmasına rağmen uzay aracı şimdiden önemli keşiflere imza atmaya başladı. Bugün yayınlanan fotoğraflarda bilim insanları 'kamp ateşi' ismi verilen yeni bir fenomen dahi keşfetmeyi başarmış.

Güneş'in bugüne kadarki en yakın fotoğrafı çekildi: İşte müthiş görsel Tam Boyutta Gör

Kamp ateşleriyle ilgili konuşan güneş fizikçisi David Berghmans,"Güneş ilk bakışta gayet sakin gibi görünüyor olabilir, ancak detaylara indiğimizde 'kamp ateşi' ismini verdiğimiz minyatür patlamaları neredeyse incelediğimiz her yerde görüyoruz." ifadelerini kullandı.

Kamp ateşleri, Dünya'dan da gözlenebilen büyük güneş patlaamalarının sadece milyonda veya milyarda biri boyutunda. Güneş patlamalarına benzer bir yapıya sahip gibi görünüyor ancak henüz kesin kaynağını tespit edebilmiş değil. Bilim insanları, kamp ateşlerinin keşfinin Güneş'in sırlarını çözme yolunda önemli bir adım olduğunu ve önümüzdeki süreçte bu yeni fenomenin tüm detaylarıyla inceleneceğini söyledi.

Aşağıdaki görselde bir 'kamp ateşi' görülebiliyor. Fotoğrafın sol alt kısmında ölçeklendirme için Dünya'nın boyutu da verilmiş.

Güneş'in bugüne kadarki en yakın fotoğrafı çekildi: İşte müthiş görsel Tam Boyutta Gör

NASA ve ESA tarafından yayınlanan fotoğraflar 30 Mayıs-16 Haziran tarihleri arasında, Solar Orbiter Güneş'ten yaklaşık 77 milyon kilometre uzaklıktayken çekilmiş (Dünya-Güneş arasındaki uzaklık ortalama 150 milyon kilometre). Solar Orbiter, Güneş'e en fazla 42 milyon kilometre kadar yaklaşacak ve görev süreci boyunca Güneş'i görüntülemeye devam edecek. 

Güneş'e en çok yaklaşan uzay aracı rekoru şu anda NASA'nın sondası Parker Solar Probe'a ait. Aktif bir şekilde görev yapan PSP, bu yılın başlarında 18 milyon kilometre kadar Güneş'in yüzeyine yaklaşmıştı. Ayrıca 2025 yılında 6,2 milyon kilometrelik müthiş bir yakınlığa da ulaşacak. Ancak PSP ekstrem şartlarda görev yaptığı için Güneş'i gören bir kameraya sahip değil. Dolayısıyla Güneş'i görüntüleme konusunda Solar Orbiter daha önemli bir göreve sahip.

Solar Orbiter'ın çektiği tam Güneş görüntüsü:

Güneş'in bugüne kadarki en yakın fotoğrafı çekildi: İşte müthiş görsel Tam Boyutta Gör

Solar Orbiter, ekliptik düzlemin dışına çıkacak

Avrupa Uzay Ajansı'nın Solar Orbiter misyonunda en büyük amacı, Güneş'in kutuplarını görüntülemek olacak. Uzay aracı bunun doğrultuda, daha önce görülmemiş bir işe imza atarak Güneş Sistemi'ndeki ekliptik düzlemin dışına çıkacak. Solar Orbiter'ın nihai yörüngesine yerleşmesinin üç buçuk yıllık bir süreçte tamamlanması ve bu süreçte Dünya ve Venüs'ün kütleçekim kuvvetlerinden faydalanarak kendisini ekliptik düzlemin dışarısına itmesi bekleniyor.

Solar Orbiter'ın ilginç nihai yörüngesi:

Güneş Sistemi'ndeki gezegenlerin tamamı ekliptik düzlem üzerinde bulunuyor. Ekliptik düzlem Güneş'in ekvator bölgesiyle hizalı olduğu için Dünya veya diğer gezegenlerden Güneş'in kutuplarını görmek mümkün değil.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
18291 kez okundu.
17 kişi, toplam 17 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
uzay fotoğrafları, uzay araştırmaları ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim