Son yıllarda Avrupa’da alınan önlemler sayesinde kıtadaki hava kalitelisinin yükseldiğini söylemek yanlış olmaz. Ancak yeni bir rapor, kirliliğin hâlâ ne kadar fazla etkili olduğunu gözler önüne seriyor.
Araştırmaya göre 2019 yılında Avrupa’da hava kirliliğine yol açan partiküllere maruz kalan 300.000 kişi hayatını kaybetti. Avrupa Çevre Ajansı tarafından paylaşılan analiz ayrıca, eğer AB ülkeleri DSÖ’nün hava kalitesi yönergelerine uysaydı bu ölümlerin yarısından fazlasının engellenmiş olabileceğini de ortaya çıkardı.
Rapor, 2019 yılında Almanya’da 53.300, İtalya’da 49.900, Fransa’da 29.800 ve İspanya’da ise 23.300 insanın hava kirliliği kaynaklı sebeplerden hayatını kaybettiğini ortaya çıkarırken nüfusa oranla en çok ölümün görüldü ülkenin ise 39.300 ölümle Polonya olduğunu buldu.
Analizde ayrıca, ince partikül madde (P.M 2.5) dışında 40.400’den fazla insanın nitrojen dioksit, 16.800 insanın da ozon sebebiyle hayatını kaybettiği ifade edildi.
Yetkililer bu durumla ilgili, “Daha temiz ısınma, ulaşım, tarım ve sanayiye yatırım yapmak, tüm Avrupalılar için daha sağlıklı ve kaliteli bir yaşam sağlayacaktır. Bu yatırımların hayat kurtardığı ve karbon nötr hedeflerine olan yolculuğu hızlandırdığı bilinmelidir” ifadelerini kullandı.
Gelecek için umut var
Avrupa’da artan önlemler, 1990’lı yıllarda 1 milyondan fazla olan ölüm sayısını 2005 yılında 450.000’e kadar düşürmüştü. Sayılar 300.000’e gerilese de uzmanlar hâlen oranların yüksek olduğunu belirtiyor; ancak gelecek için umutlu olduklarını söylüyor.
Çevre Ajansı da bu yüksek sayıların, Avrupa Birliği ve Dünya Sağlık Örgütü tarafından oluşturulan yönergeler sayesinde azalabileceğini ve kirliliğin önemli ölçüde durdurulabileceğini düşünüyor.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
Bana çok korkutucu geliyor bunlar.