Anlık Bildirim

Huawei MateBook D16 inceleme

Bu içeriğimizde tasarımı ve teknolojileriyle dikkat çeken Huawei MateBook D16 dizüstü bilgisayarını inceliyoruz. Huawei MateBook D16'nın özelliklerine yakından bakıyoruz.

Huawei MateBook D16 inceleme Tam Boyutta Gör

Huawei son yıllarda ürettiği dizüstü bilgisayarlar ile dikkat çekmeyi başardı. Bugüne kadar DonanımHaber’de çok sayıda Huawei bilgisayarı inceledik. Bu defa, videolu olarak incelesini de yayınladığımız Huawei MateBook D16 modelinin yazılı incelemesi ile karşınızdayız.

Huawei MateBook D16, akıllı telefonlarda kullanılan yenilikçi teknolojileri dizüstü bilgisayar dünyasına getiriyor. Bu özellikler cihaza mobilite ve fonksiyonellik kazandırıyor. Rakip modellere göre bir adım öne çıkıyor.

Huawei MateBook D16 Tasarımı

Huawei MateBook D16, 16,1 inç boyutunda Full HD IPS ekran ile karşımıza çıkıyor. Ekranın çerçeveleri epey ince tutulmuş. Diğer markaların 15,6 inç ekran sığdırabildiği bölgeye Huawei 16,1 inç ekran sığdırıyor. 15,6 inçe göre üretilen bilgisayar çantalarını ve sticklerları bu bilgisayarda kullanabilirsiniz.

Huawei MateBook D16 inceleme Tam Boyutta Gör

720p çözünürlüğündeki ön kamera, Huawei bilgisayarlarda görmeye alışık olduğumuz üzere ekran çerçevesi yerine klavyeye yerleştirilmiş. Klavyedeki kamera tuşunun üzerine bastığınızda yuvasından kalkıyor ve kullanıma hazır hale geliyor. Kullanmadığınız zamanlarda gizlenerek hackerların erişme ihtimalini ortadan kaldırıyor. Mikrofonu da klavye üzerinden devre dışı bırakabilmek mümkün. Cihazda iki adet mikrofon var. Mikrofonun ses kalitesini beğendim.

Cihazın kasası tamamen alüminyum materyalden inşa edilmiş. Oldukça kaliteli ve sağlam hissettiriyor. Büyük ekranına rağmen yalnızca 1,74 kg ağırlığa ve 18,4 mm kalınlığa sahip. Rahat bir şekilde yanınızda taşıyabilirsiniz. Elbette 13 inç ekranlı bilgisayarlar kadar mobil bir cihaz değil fakat 15-16 inç ekranlılar arasında en iyilerden biri.

Klavye tuşlarının büyüklüğü ve tuşların birbiri arasındaki boşluğu büyük. Harfler büyük olduğu için yazı yazması kolay oluyor. Klavyenin yanlarında iki adet hoparlör var. İlk günlerde CTRL, Shift, Tab tuşları yerine yandaki hoparlör ızgarasına basıyordum. Sonrasında alıştım ve klavyeyi beğendim. Tuşların 2 kademeli aydınlatması mevcut. Hoparlörün ön yüze yerleştirilmesi iyi olmuş. Bilgisayarı kucakta kullanırken sesi engellemiyor. Yüklü gelen Nahimic ismindeki yazılım ile hoparlörün ve bağlı kulaklıkların ekolayzer ayarı yapılıyor.

Giriş çıkış yuvalarına baktığımızda 2 adet USB-C, 2 adet USB-A 3.2 Gen1, HDMI ve 3.5 mm ses girişini görüyoruz. Kart okuyucu ve ethernet yuvası yok. Matebook D16 şık görünüyor ve sağlam hissettiriyor. Tasarımsal açıdan başarılı buldum.

Ekran

Ekranın görüntü kalitesi tatmin edici. Çözünürlüğü 1080p olduğu için beklentim düşüktü fakat oldukça net ve canlı bir panel kullanılmış. Yüzde 100 sRGB'yi destekliyor. Maksimum 300nit parlaklığa ulaşıyor. 60 Hz tarama sunuyor. Görüş açıları çok iyi. Ekranın, telefonlarda kullanılan IPS LCD ekran kadar kaliteli olduğunu söyleyebilirim. Ekran 16:9 formatında. MateBook D16 ile dizi ve film izlemek keyif veriyor.

Huawei MateBook D16 inceleme Tam Boyutta Gör

Göz konforu adında bir özellik bulunuyor. Bu özellik sayesinde renk sıcaklığını ve tonunu ayarlayabiliyoruz. Masaüstüne sağ tıklayıp “Ekran Yöneticisi” menüsüne basarak bu ekrana ulaşabilirsiniz.

Huawei MateBook D16 Performansı

Huawei MateBook D16, AMD Ryzen 4600H işlemcisinden güç alıyor. Ekran kartı olarak 6 çekirdekli AMD Radeon Graphics dahili ekran kartı bulunuyor.

AMD oldukça verimli ve güçlü bir işlemci ortaya çıkarmış. Ryzen 7 4800U modeline göre daha performanslı çalışıyor. Intel tarafında Core i7-11370H’den daha performanslı, i7-10850H ile benzer seviyede performans veriyor. Güçlü işlemlerin üstesinden başarıyla geliyor. Özellikle de çok çekirdeğin kullanıldığı işlemlerde gücünü sergiliyor. Yayın, tasarım, 1080p basit kurgu ve komplike olmayan kodlama işlemleri için kullanılabilir. Kullandığım süre boyunca herhangi bir takılma yaşamadım.

Huawei MateBook D16 inceleme

Ekran kartı olmadığı için oyunlardan pek beklentiniz olmasın. CS GO, Valorant, LoL, FIFA 21, Euro Truck Simulator 2, GTA V ve giriş seviyesindeki benzer oyunları 720p-1080p’de düşük-orta ayarlarda rahatlıkla oynatıyor. Günlerce bu oyunları oynadım ve herhangi bir olumsuz durumla karşılaşmadım. Forza Horizon 4, Assasin’s Creed Valhalla ve COD:Warzone’u gibi oyunlara gücü yetmiyor.

Çalışma sıcaklığına ve sessizliğine hayran kaldım. HUAWEI Shark fin adında çift fanlı sistem kullanılmış. Bu fan nadiren devreye giriyor ve sessiz çalışıyor. Fan, oyun oynarken dahi zaman zaman kendini kapatıyor. Uzun süre oyun oynasanız bile serinliğini korumayı başarıyor. Klavyeden FN+P tuşuna bastığınızda bilgisayar performans moduna geçiyor. Bu moda geçtiğinizde fan daha sık devreye giriyor ve işlemci daha yüksek frekansta çalışıyor.

Bizim kullandığımız modelde 16 GB DDR4 3200 MHz RAM ve 512 GB Samsung NVMe PCIe SSD mevcut. RAM anakarta lehimli yapıda. RAM’i yükseltemezsiniz fakat SSD’yi değiştirebilirsiniz.

Huawei MateBook D16’nın benchmark test sonuçlarını aşağıdaki galeriden görüntüleyebilirsiniz.

Batarya ve Hızlı Şarj

Matebook D16’nın en dikkat çeken özelliğine geldik. Cihazın bataryası 7-8 saat aralıksız kullanım sunuyor. Ekran parlaklığı en sondayken, herhangi bir ayarı kısmadan normal şekilde kullanarak mesaimi sürdürdüm. Sıradan bir mesai günümde Chrome’da bol gezinti yaparak, çok sayıda sekme açıkken, kısa YouTube videoları izleyip, Word’de haber metni yazıp, birkaç dosya indirmesi yaptım ve Bluetooth üzerinden uzun süre müzik dinledim. Bu yoğun kullanım senaryosunda 7 saatlik kullanım elde ettim. Tek şarjla mesaimi tamamlayabiliyorum. Pil süresi muazzam.

Huawei MateBook D16 inceleme Tam Boyutta Gör

Uzun pil ömrünün yanı sıra hızlı şarj özelliği de büyük avantaj sağlıyor. 15 dakikalık şarj ile 2 saatlik kullanım süresi sunuyor. Bataryanın tamamı ise 1 saat 45 dakikada doluyor. Üzerindeki iki USB-C portunun herhangi birinden şarj edebiliyoruz. Şarj adaptörü küçük ve taşıması kolay. Adaptör 65W gücünde. USB-C’li diğer cihazlarınızı bu adaptörle şarj edebilirsiniz. Telefon ve bilgisayar için tek adaptör taşımanız yeterli olacak. Düşük güç isteyen bir cihaz bağladığınızda gücünü optimize ederek cihazınıza zarar gelmesini engelliyor.

MateBook D16, powerbank gibi kullanılabiliyor. Bilgisayar kapalıyken bile USB-C portu üzerinden telefonunuzu şarj edebilirsiniz. 10W’a kadar ters şarjı destekliyor.

Huawei Share

Huawei Share, Huawei marka telefonunuzun ekranını bilgisayara yansıtmanızı sağlıyor. Telefondaki uygulamaları bilgisayarda açabiliyor ve kolay şekilde dosya transferi yapabiliyorsunuz.

Çağrıları bilgisayar üzerinden yanıtlayabilir, görüntülü görüşebilir, telefonunuzdaki uygulamaları da Matebook D16’da çalıştırabilirsiniz. Sürükle bırak yaparak ağ üzerinden, hızlı bir şekilde dosya transferi gerçekleştiriliyor. EMUI 11 yüklü belirli Huawei telefonlarıyla Huawei Share özelliği kullanılabilirsiniz. Huawei telefonum olmadığı için Huawei Share özelliği kullanmadım.

Telefon dünyasından Matebook D16'ya taşınan özellikler

Huawei, akıllı telefonlarda edindiği deneyimi MateBook D16’ya taşıyor. Telefonlarda görmeye alıştığımız ve Matebook D16’da karşımıza çıkan özellikler şunlar:

  • Parmak izi okuyuculu güç düğmesi
  • İnce ekran çerçeveleri
  • Hızlı şarj
  • Uzun pil ömrü
  • Küçük adaptör
  • Sessiz ve serin çalışma
  • Kaliteli ekran
  • USB-C üzerinden şarj
  • Kaliteli mikrofon
  • Wi-Fi 6, Bluetooth 5.1

Son olarak

Huawei Matebook D16’yı 1 aydan uzun süredir kullanıyorum. Sahip olduğu özellikleriyle diğer dizüstü bilgisayarlardan farklı hissettiriyor. Kullanırken keyif aldım.

Prizden uzakta uzun saatler kullanılabiliyorum. Şarjı azaldığında 15 dakika şarj edip tekrar saatlerce kullanmaya devam ediyorum. Tasarımı güzel. Ekranı büyük ve kaliteli. Taşıması kolay. Sessiz çalışıyor. İşlemci gücü yüksek. Kullandığım süre boyunca işlemcinin yetersiz kaldığı durumla karşılaşmadım.

Bu içeriği hazırlarken tarafsız olmak için olumsuz özelliklere de bol bol yer vermek istemiştim ancak bir aydan fazla kullanmama rağmen pek olumsuz özellikle karşılaşmadım. Ön kameranın çekim açısını beğenmedim. Ekrana baktığınızda karşınızdaki kişiye değil de yukarıda bir yere bakıyormuşsunuz gibi gösteriyor. Ön kamera açıkken yazı yazdığınızda parmaklarınız ekranda gözüküyor. Ethernet kablosu bağlamak isterseniz dönüştürücü kullanmanız gerekiyor. Numpad tuş takımı yok. Hoparlörün basları yeterli değil. Başka olumsuz özelliğini görmedim.

MateBook D16 ile benzer fiyata satılan bilgisayarlarla karşılaştırdığımızda hızlı şarj, uzun pil ömrü, ince çerçeveli ekran, sessiz ve serin çalışma özellikleri bu cihazı öne çıkarıyor. Yüksek kaliteli oyunları oynama merakınız yoksa MateBook D16, parasının hakkını sonuna kadar veriyor.

Huawei MateBook D16'nın fiyatı ve güncel kampanyaları için Huawei Online Mağaza'yı ziyaret edebilirsiniz:

Huawei MateBook D16 satış sayfası

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
20575 kez okundu.
10 kişi, toplam 10 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
inceleme, dizüstü bilgisayar ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim