İtopya üzerinden DH Value'yu satın almak isterseniz; DH Value
Bu sistemdeki amaç 2K, 4K değil, uygun fiyatlı, FHD’de 60FPS ve üstü alabilecek, ileride ekran kartını 1-2 yükseltmek istediğinizde işlemcisi, PSU’su buna müsait bir sistem toplamak oldu. Temel olarak i5 11400F ve Nvidia RTX3050’den oluşan bir sistem, tüm bileşen listesini şu anda ekranda görüyorsunuz zaten, bilmediğimiz bir marka yok, Asus, Corsair, Kingston gibi markalar hep. Sistemi istendiği takdirde İtopya’da özelleştirebiliyorsunuz, sitesindeki konfigratörü güncellediler, listeyi paylaşması da daha kolay hale geldi. İsterseniz de Acıbadem ve Beylikdüzü’ndeki mağazalara gidip görüp deneyerek de ekipman, donanım ve sistem satın alabiliyorsunuz.
Kasa. Corsair Carbide Spec Delta RGB. Önü pleksi, solu temperli cam, Mid tower bir kasa, temperli camı ve RGB fanları dolayısıyla orta segmente daha yakın. Temperli camın avantajı şu, temizlerken bezinizdeki toz, kırıntı bunlar camı çizmiyor, pleksi olsa çizer, o yüzden ön panelde biraz daha titiz olmak lazım. Üstünde ve altında havalandırma ızgaraları var, termal testlerde performansını göreceğiz. 3 tane 12CM RGB fan, bunların fiziksel bir kontrolcüsü var, parlaklıklarını ve efektlerini ayarlayabiliyorsunuz, isterseniz kapatırsınız da, arkada da bir tane egzoz fanı var, bu kurulum yeterli hava akışını sağlar. Üstünde açma kapama butonu, 2 tane USB 3.0 portu ve 3.5mm jack var.
Anakart. Asus B560M-P, LGA 1200 soketli yani 11. Nesil işlemcilerle uyumlu, 5 fazlı, genel olarak 65W işlemcilerle kullanılabilecek giriş segmenti bir anakart, oyun performansı odağıyla az paraya çok iş yapacağınız vakit alınabilecek anakartlardan biri. 2 tane USB 2.0, 4 tane USB 3.2 birinci jenerasyon USB portu var, kasanın üstündekilerle 8 tane port yeterli gelir bence.
RAM. Kingston Fury 2x8GB DDR4 3200MHz CL16 RAM kiti, siyah soğutma plakalı, adı sanı performansı belli bir kit. Aklınızda olsun, bu şekilde çift kanal RAM tek kanal kuruluma göre oyununa göre %30 ila %50 fark oluşturabiliyor, hiç hafife alınacak bir konu değil.
SSD. Kioxia Exceria 500GB NVMe SSD, 1700MB/saniye okuma ve 1600MB/saniye yazma hızına sahip, 200TBW yani 200TB yazım ömrüne sahip, günde 50GB yazsanız bile 10 yıldan fazla bir süre ediyor ve 5 yıl garantili. SATA SSD’ler de NVMe SSD’ler de sistemi durmaz beklemez hale getiriyorlar.
İşlemci. Intel 11. Nesil i5 11400F, 14nm mimarili, 6 çekirdekli 12 izlekli ve 65W TDP’li. Boost ile çekirdek başına 4.4GHz’e kadar çıkabiliyor. Saf güç olarak bakarsak Ryzen 5 5600X ile kimi oyunda kafa kafaya, kimi oyunda %15 geride ama yarı yarıya daha uygun fiyatlı, durum böyleyken 5600X almak saçmalık olur.
Ekran kartı. Asus Dual RTX3050 OC Edition. 2 slotluk bir kart, 20CM uzunluğunda, eksen fanlar var üzerinde ve boştayken, 50 derecenin altındayken fanlar duruyor, tamamen sessiz kalabiliyor.
PCIe 4.0 bir kart, 8GB GDDR6 bellekli 128-bit veriyoluyla geliyor ama en önemlisi Ray Tracing ve DLSS destekli ki bu bütçede asıl mesele DLSS, derin öğrenme ve yapay zekayla daha az piksel işlenip daha yüksek kare/saniye elde edilmesi olarak özetlenebilir, destekleyen oyunlarda performansı yarı yarıya arttırabiliyor.
Tüm sisteme kasayla beraber gelen yine Corsair marka 550W’lık 80+ bronz sertifikalı power supply güç veriyor. Tabii ki en önemli görevi stabil çalışması ama tam yükte 235W civarı tüketebilecek bir sistemi %50 eforla besleyebildiği için hem fanı sessiz kalıyor hem de bobin zırıltısı duymuyorsunuz, uzun ömürlülük anlamında da bir avantaj bu.
Testler esnasında Windows günceldi, versiyon 20H2 olarak geçiyor, BIOS da İtopya kasa hazırlanırken güncelleniyor zaten ama siz yine de XMP’nin açık olup olmadığını kontrol edin. Ekran kartı sürücüsü 511.79 versiyonuyla güncellendi, GPU Tweak üzerinden OC modu açıktı ve şimdi oyun testlerinin sonuçlarını görelim.
Stabilite ve termal performans. 3D Mark skorlarında bir sorun yok, bu konfigrasyondaki sistemlerle benzer sonuç alıyor. Stres testinde ise %97 ile geçilebiliyor lakin bu sistem %98.6 ile daha iyi bir skor ile stres testini de geçti.
AIDA Stres testinde CPU ve GPU aynı anda tam yük altındayken işlemci tüm çekirdekler için 3GHz’de çalışıp 65W TDP limitlerinde kalıyor, 75-77 derece sularında seyrediyor, merak etmeyin oyunlar için bir sorun değil ve GPU da maksimum 61 derecede çalışıyor, gayet serin çalışıyor. Sıra oyunlara geldiğinde mesela GTA 5’te CPU 70 GPU da 63-65 derece sularında seyrediyor, bu esnada tüm çekirdekler genellikle 4.2GHz civarında ama kısa sürelik de olsa 4GHz’de oluyor, 3.7GHz de, önemli olan kare atlamaması ki herhangi bir oyunda hiç kare atlamadı. En çok merak edilen konu, darboğaz var mı? İşlemci GTA 5’te %30, PUBG’de %30-40 arası, Apex Legends’ta %40’ın biraz üstünde, GPU kullanımı ise %97 ila %99 arasında geziyor zaten, yani işlemci için de ekran kartı için de darboğaz yok.
DH Value. i5 11400F tekrar ve vura vura vurgulamak istiyorum, Fiyat/Performans açısından Ryzen 5 5600X’i parçalıyor, AMD %15 daha iyi performans için ki her oyunda değil, yaklaşık iki katı para talep etmiş oluyor. RTX3050’nin önceki nesil GTX’lere göre en büyük avantajı uygun fiyat hedefleyenler için kesinlikle Ray Tracing değil, net bir şekilde DLSS en büyük silahı, oluşturduğu farkı testlerde gördünüz zaten. Artık DH Value nasıl bir performansa sahip, oyun performansı nasıl biliyorsunuz, bundan sonra tercih karar sizin.